Preşedintele Moreno îl presează pe Assange să părăsească ambasada Ecuadorului din Londra

Julian Assange, fondatorul website-ului WikiLeaks. (Getty Images)
Andrei Popescu
07.12.2018

Preşedintele ecuadorian Lenin Moreno i-a cerut lui Julian Assange să renunţe la azilul său în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a ascuns ani de zile, afirmând că extrădarea în SUA nu mai este o ameninţare la adresa fondatorului WikiLeaks, în condiţiile în care Marea Britanie a oferit o garanţie în scris cu privire la acest aspect.

„Drumul este liber ca dl Assange să ia decizia de a pleca” din ambasada ecuadoriană, a declarat Moreno joi în timpul unui interviu radiodifuzat.

Moreno nu a specificat dacă intenţionează să îl forţeze pe Assange să plece din ambasadă, însă a precizat că echipa sa juridică ia în considerare diverse opţiuni pentru următorul pas.

Moreno a mai ridicat anterior problema duratei şederii lui Assange în ambasadă şi a luat în considerare plecarea acestuia în viitorul apropiat. De asemenea, preşedintele a cerut asigurări din partea autorităţilor britanice că fondatorul WikiLeaks nu va fi extrădat în SUA la ieşirea din ambasadă.

Assange se află în ambasada Ecuadorului din 2012. El a fost arestat de autorităţile britanice pentru presupuse abuzuri sexuale comise în Suedia, însă a fost eliberat pe cauţiune. În 2017, procurorii suedezi au renunţat la investigarea preliminară a acuzaţiilor respective.

Ulterior, el a încălcat condiţiile eliberării condiţionate, cerând azil la ambasada ecudoriană, ca apoi să se teamă că va fi arestat de poliţia britanică şi extrădat în SUA pentru publicarea pe website-ul său a unui număr masiv de documente şi cablograme care aparţineau Departamentului de Stat american şi Pentagonului.

Anul acesta, Fondatorul WikiLeaks a avut restricţii atât în privinţa vizitelor personale cât şi a accesului la Internet, din cauza unor presupuse încălcări ale condiţiilor sale de azil. În urma unor repetate solicitări venite din partea susţinătorilor şi avocaţilor săi, accesul lui Assange la Internet a fost parţial restabilit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor