Preşedintele Moldovei a încercat să-l convingă pe Gianni Buquicchio că fascismul şi comunismul sunt la fel

În cadrul vizitei la Strasbourg, Nicolae Timofti a încercat să-l convingă pe oficialul european, Gianni Buquicchio, că fascismul şi comunismul sunt la fel. În timpul discuţiilor, preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, şi-a exprimat dezacordul în privinţa interdicţiei impuse de Parlamentul de la Chişinău de a nu mai fi folosite însemnele secera şi ciocanul.

Potrivit oficialului european, simbolurile comuniste nu pot fi comparate cu cele fasciste. În replică, preşedintele Timofti a afirmat că nu vede nicio deosebire între lagărele de concentrare fasciste şi închisorile din Gulagul comunist sovietic, în care, de asemenea, au murit milioane de oameni nevinovaţi.

Cei doi au discutat şi despre necesitatea revizuirii Constituţiei Republicii Moldova, în corespondenţă cu noile cerinţe ale timpurilor, mai ales în ceea ce priveşte procedura de alegere a preşedintelui.

Totodată, preşedintele Republicii Moldova, şi-a exprimat regretul că PCRM nu acceptă să poarte un dialog cu coaliţia de guvernare şi că acesta nu recunoaşte legitimitatea alegerilor prezidenţiale din primăvara acestui an.

„Această poziţie inflexibilă şi neconstructivă a PCRM nu ajută societatea moldovenească să se concentreze asupra rezolvării problemelor existente din Republica Moldova”, a declarat Nicolae Timofti.

Precizăm că deputaţii din Alianţa de guvernare au aprobat, la 12 iulie curent, Legea privind condamnarea regimului totalitar comunist. Astfel, simbolistica acestui regim este considerată în afara legii, iar utilizarea secerii şi ciocanului în scopuri politice va fi sancţionată.

Amintim că în acest sens, la 1 octombrie a intrat în vigoare hotărârea privind condamnarea regimului totalitar comunist şi interzicerea simbolurilor acestuia.