Preşedintele Mexicului anunţă un plan pentru salvarea statului Michoacan răvăşit de violenţe

Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto.
Preşedintele Mexicului, Enrique Pena Nieto. (YAMIL LAGE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2014

Preşedintele Mexicului, Enrique Peńa Nieto, a anunţat o investiţie de 45,5 miliarde de pesos (3,4 miliarde de dolari) pentru Michoacan - statul care la începutul anului a avut nevoie de intervenţia poliţiei federale şi de armată, în urma ciocnirilor violente dintre traficanţii de droguri şi grupurile de autoapărare (civili înarmaţi care luptă împotriva criminalilor), notează joi ziarul ABC şi El Pais.

Preşedintele Peńa Nieto a precizat că această sumă, care este dublă faţă de bugetul anual al statului, va fi destinată construcţiei de drumuri, spitale, şcoli, pentru acordarea de credite agricultorilor şi crescătorilor de vite şi de burse pentru studenţi. Este vorba de cea mai mare sumă acordată vreodată pentru 'salvarea' unei regiuni mexicane.

Într-o ceremonie desfăşurată la Morelia, capital statului Michoacán, preşedintele a spus că reprezentanţii guvernului vor rămâne în zonă pe o perioadă nedeterminată ('cât timp este nevoie'), cel puţin până când autorităţile locale se vor fortifica şi vor putea controla situaţia. La mijlocul lunii ianuarie s-a anunţat desfăşurarea a 10.000 de poliţişti şi militari în Tierra Caliente - focarul acestei crize - care au asumat controlul asupra a zece municipii care căzuseră în mâinile crimei organizate sau ale localnicilor înarmaţi.

Odată terminată această primă fază, Peńa Nieto consideră că a sosit momentul să se treacă la faza a doua, în care trebuie promovate investiţiile pentru a recupera structura socială şi dezvoltarea economică a statului. Este vorba de un plan integral care prevedea 250 de acţiuni. Din suma anunţată, guvernul va acorda 350.000 de burse studenţeşti, va investi în modernizarea instalaţiilor de irigare a terenurilor agricole, în refacerea portului Lázaro Cárdenas şi în repararea infrastructurii rutiere. Preşedintele a cerut Băncii de Dezvoltare a Mexicului să acorde credite oamenilor de afaceri din Michoacan, în valoare de 12 miliarde de pesos (897 milioane de dolari).

Este a doua vizită a preşedintelui ţării în acest stat, de la venirea sa la putere la 1 decembrie 2012, dar este prima oară când el s-a referit direct la criza de securitate care afectează regiunea. Faptul că el s-a deplasat în zona conflictului - lucru puţin obişnuit printre preşedinţii ţării - a fost considerat o adevărată declaraţie de intenţii. Predecesorul său, Felipe Calderón, a elaborat un plan similar pentru Ciudad Juárez, un teritoriu pe care şi-l dispută cartelurile drogurilor şi unde crima a înregistrat cote alarmante, însă suma destinată a fost mult mai mică.

Autorităţile au lansat un apel grupurilor civile armate să predea armele şi să cedeze controlul forţelor statului, însă acestea au refuzat orice dezarmare până când armata sau poliţia nu va desfiinţa cartelul Cavalerilor Templieri. Pentru a înăbuşi criza, preşedintele Peńa Nieto a numit un om de încredere, Alfredo Castillo, ca trimis special pentru Michoacan. După 19 zile de exercitare a funcţiei, Castillo a asigurat că s-au făcut progrese importante în materie de securitate.

El a precizat că 523 de membri din autoapărare au început demersurile pentru a se integra în poliţia rurală; o posibilitate promovată de guvern pentru ca localnicii să-şi poată asigura securitatea în faţa slăbiciunii instituţiilor. Au fost de asemenea confiscate peste 800 de arme. Suma a fost alocată în încercarea de a consolida un stat eşuat unde narcotraficanţii au devenit o putere de facto. Oamenii de afaceri locali au fost supuşi sistematic presiunilor sistematice şi şantajului de crima organizată.

Planul intitulat 'Împreună vom reuşi' prevede totodată includerea a 30 de municipii ale statului în cruciada împotriva foametei - principalul program social promovat de preşedinte Peńa Nieto la venirea sa la putere. Obiectivul său este de a combate malnutriţia între cei şapte milioane cei mai săraci mexicani.

Localnicii din Michoacan au pus mâna pe arme în februarie 2013 cu intenţia de a-i expulza pe narcotraficanţi, iar în ultimele luni au reuşit să avanseze şi să ajungă să controleze a cincea parte din teritoriul acestui stat. Prin această investiţie, guvernul federal intenţionează să preia controlul asupra securităţii acestui stat cu ajutorul poliţiei şi armatei şi să redreseze economia şi viaţa socială din Michoacan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor