Preşedintele kirghiz nu vede alternativă la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan
Preşedintele kirghiz, Almazbek Atambaiev, a declarat că nu vede o alternativă la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, relatează RIA Novosti.
"Fie că vrem, fie că nu, la momentul actual nu văd o altă alternativă la intrarea în uniunea vamală" Rusia-Belarus-Kazahstan, a declarat joi preşedintele kirghiz. Dacă ar adera la uniune, Kîrgîzstanul ar beneficia eliminarea taxelor vamale în comerţul cu cele trei ţări. Atambaiev ar dori şi scutiri de taxe la importul de textile, pentru a ajuta industria autohtonă.
Ucraina a anunţat şi ea că studiază posibilitatea de a adera la uniunea vamală.
"Iată scenariul pe care îl putem lua în calcul. În primul rând, ridicarea taxelor de export asupra petrolului (...) şi produselor petroliere. În al doilea rând, reducerea preţului gazului. Trebuie ca preţul pentru Ucraina să fie acelaşi cu cel practicat în interiorul Rusiei. Ceea ce ar permite evitarea absorbţiei companiilor gaziere ucrainene", a declarat în octombrie viceministrul ucrainean al economiei însărcinat cu cooperarea cu Rusia, CSI şi CEEA, Valeri Muntian, în cursul unei conferinţe intitulate "Uniunea vamală sau zona de liber schimb: Ucraina are o altă alegere?" organizată la Kiev.
Printre celelalte condiţii obligatorii, viceministrul a citat şi "necesitatea de a umple complet gazoductele de transport ucrainene". Potrivit lui, această condiţii "i-ar permite ţării să îşi păstreze potenţialul de tranzit".
Premierul rus, Vladimir Putin, vrea să transforme această uniune vamală într-o Uniunea Economică Eurasiatică până în 2015. În octombrie, el a propus fostelor republici sovietice să formeze o Uniune Eurasiatică, văzută de analişti ca o contrapondere la Uniunea Europeană şi o încercare de a contracara eforturile UE de ancorare a spaţiul postsovietic de la graniţele sale estice.
Putin şi-a schiţat ideile într-un editorial publicat de cotidianul Izvestia la o săptămână după ce Varşovia a găzduit summitul Parteneriatului Estic, proiect european ce angrenează şase republici foste sovietice - Ucraina, R. Moldova, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan - pe care UE, fără să le ofere perspectiva sigură a aderării, şi le doreşte apropiate de valorile sale.
Putin a propus ca acest bloc să devină în viitor nucleul unei adevărate Uniuni Eurasiatice, care să aibă guvernanţă economică comună, instituţii comune şi liberă circulaţie, după modelul UE.