Preşedintele Germaniei boicotează Jocurile Olimpice de la Soci: Decizia divizează presa germană

Preşedintele german, Joachim Gauck.
Preşedintele german, Joachim Gauck. (ODD ANDERSEN / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.12.2013

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a anunţat că nu se va duce la Jocurile Olimpice de Iarnă care se vor vor desfăşura în februarie în Rusia. Această decizie a divizat presa germană. Numeroşi editorialişti îi reproşează o lipsă de claritate în intenţiile sale, constată Courrier International, care face o trecere în revistă a comentariilor apărute în presa germană pe marginea acestui subiect.

Decizia preşedintelui republicii federale germane de a nu veni la JO de la Soci a fost făcută publică de purtătorul de cuvânt al guvernului rus. În acest fel fostul disident est-german intenţionează să protesteze împotriva violării drepturilor omului în Rusia, crede Der Spiegel, care precizează că Joachim Gauck îi va întâmpina totuşi pe atleţii germani la întoarcerea acestor la Munchen, în data de 24 februarie, fapt care demonstrează interesul preşedintelui pentru JO în general.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, Gauck este primul şef de stat care a făcut un astfel de anunţ. Cu toate acestea, cotidianul german se îndoieşte de faptul că preşedintele german va fi considerat de ruşi un tip 'arogant ce dă lecţii', deoarece Gauck nu a dorit să se exprime public pe marginea subiectului. Mult mai bine ar fi fost dacă el s-ar fi dus la Soci, pentru a-şi spune punctul de vedere chiar la faţa locului, în faţa camerelor de filmat, opinează cotidianul german.

Dimpotrivă, Sueddeutsche Zeitung subliniază că gestul preşedintelui german 'este o dovadă de libertate' şi că Joachim Gauck 'acţionează după cum îi dictează conştiinţa'. Chiar dacă, după cum recunoaşte cotidianul, mulţi ruşi se vor întreba: 'Cine-i Joachim Gauck?'. Totuşi, acest boicot are o importantă miză politică, deoarece Germania a fost adesea considerată o referinţă în ceea ce priveşte relaţiile cu Rusia. 'Toată Europa aşteaptă de ceva vreme un semnal de la guvernul german, pentru a vedea ce politică să adopte faţă de Kremlin', comentează publicaţia sud-germană.

Sau poate că Joachim Gauck şi cancelarul federal Angela Merkel şi-au împărţit rolurile, după cum insinuează o analiză din Die Welt. 'Fiecare cu misiunea sa', comentează cotidianul, precizând că preşedintele ar avea menirea să trimită semnale puternice din punct de vedere moral, în timp ce cancelarul federal vine cu un plan concret de acţiune. De asemenea, în acest caz, Berlinul trebuie să se gândească şi la perioada post-Soci: Germania are nevoie de Rusia atunci când vine vorba de criza siriană, de comerţ sau de Coreea de Nord, conchide Die Welt.


La unison cu Joachim Gauck, şi vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), Viviane Reding, a anunţat, pe contul său de pe Twitter, că nu se va duce la JO de la Soci, exprimându-şi astfel dezacordul cu soarta rezervată în Rusia minorităţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor