Preşedintele Francois Hollande este criticat aspru pentru relaţiile sale secrete

Cele trei graţii ale lui Hollande - Segolene Royal (S), Julie Gayet (C), Valerie Trierweiler (D)
Cele trei graţii ale lui Hollande - Segolene Royal (S), Julie Gayet (C), Valerie Trierweiler (D) (ALBERTO PIZZOLI,ERIC FEFERBERG,STEPHANE DE SAKUTIN/AFP/Getty Images)
P. P.
29.01.2014

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a fost lovit de un val de critici cu privire la modul în care a încheiat relaţiile cu prima doamnă, Valerie Trierweiler, după ce a recunoscut că avea o relaţie secretă, notează Business Recorder.

Povestea preşedintelui francez a ţinut prima pagină a ziarelor franceze în ultima săptămână şi nu există semnale că acestea vor înceta. Politicienii diferitelor partide nu au ezitat să-şi exprime opiniile cu privire la modul în care Hollande a soluţionat situaţia complicată iar neplăcerile rezultate vorbesc de la sine despre caracterul şefului de stat.

Rivalii politici ai preşedintelui francez au fost cu atât mai puţin miloşi la adresa acestuia, mai ales că situaţia actuală s-a mai repetat şi în trecut.

Hollande şi-a părăsit soţia, Segolene Royal, şi cei patru copii, pentru Trierweiler, actuala fostă primă doamnă. Relaţia cu Trierweiler se crede că ar fi durat mai mulţi ani până să fie dezvăluită.

Unul dintre liderii opoziţiei franceze, Nathalie Kosciusko-Morizet, l-a avertizat pe Hollande că femeile din ţara sa nu vor uita timp îndelungat modul în care acesta şi-a încheiat relaţia cu Trierweiler.

”Parcă aş fi citit o scrisoare de concediere şi nu una de despărţire”, a explicat viitorul primar al Parisului, despre declaraţia pentru AFP a preşedintelui.

O critică şi mai dură a venit din partea liderului Partidului de Stânga, Jean-Luc Melenchon. ”Declaraţia sa a fost aceea a unui bădăran. Trebuie doar să o citeşti ... eu, eu, eu” a spus Melenchon.

Chiar şi unul dintre aliaţii politici ai lui Hollande a afirmat că despărţirea de Trierweiler a fost lipsită de scrupule, cu atât mai mult cu cât în ultimele luni acesta a negat relaţia cu Julie Gayet.

Două alte figuri importante din politica Franţei, Marine Le Pen şi Henri Guaino, l-au acuzat pe Hollande că a promovat-o pe Trierweiler într-un post oficial de nivel înalt, iar apoi a ”expediat-o” în maniera unui monarh din evul mediu.

”A fost şeful de stat cel care a pus-o pe Doamna Trierweiler în centrul instituţiei noastre de pe Elysee – inevitabil această relaţie este o problemă publică”, a precizat Guaino.

Totuşi, într-o încercare de separare a vieţii politice de cea privată, Primul Secretar al Partidului Socialist al lui Hollande i-a sărit în apărare preşedintelui.

”Este un caracter foarte uman şi foarte sensibil. El s-a exprimat cu o anumită constrângere şi discreţie pentru că nu a vrut să devină ţinta favorită a revistelor de scandal”, a declarat Desir.

Multe dintre sondaje au arătat că poziţia lui Hollande nu a fost afectată de ”Gayetgate” însă ratingurile au arătat că este unul dintre cei mai rău văzuţi dintre preşedinţii recenţi şi nu ar mai putea să scadă cu mult prea mult.

Sondajele arată deseori că francezii nu au fost interesaţi de scandal, însă creşterea numărului revistei Closer şi a celor care au acoperit subiectul arată o poveste diferită.

Între timp, Trierweiler a plecat într-o excursie de lungă durată în India pentru a iniţia o nouă carieră alături de asociaţia de caritate Action against Hunger.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor