Preşedintele Donald Trump impune sancţiuni Curţii Penale Internaţionale

Vedere exterioară a sediului Curţii Penale Internaţionale (CPI) (Getty Images)
Redacţia
07.02.2025

Preşedintele american Donald Trump a autorizat, joi, sancţiuni economice şi de călătorie vizând persoanele care lucrează la anchete ale Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva unor cetăţeni americani sau aliaţi ai SUA, cum ar fi Israelul, repetând o măsură luată în timpul primului său mandat, informează Reuters.

Măsura coincide cu o vizită la Washington a premierului israelian Benajmin Netanyahu, care - împreună cu fostul său ministru al Apărării şi un lider al grupului militant palestinian Hamas - este căutat de CPI din cauza războiului din Fâşia Gaza.

Nu a fost clar cât de repede va anunţa SUA numele persoanelor sancţionate. În timpul primei administraţii Trump din 2020, Washingtonul a impus sancţiuni procurorului de atunci Fatou Bensouda şi unuia dintre principalii săi asistenţi în legătură cu ancheta CPI privind presupuse crime de război comise de trupele americane în Afganistan.

CPI nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Sancţiunile includ îngheţarea oricăror active americane ale persoanelor desemnate şi interzicerea vizitelor acestora şi ale familiilor lor în Statele Unite.

CPI, cu 125 de membri, este o instanţă permanentă care poate urmări în justiţie persoane pentru crime de război, crime împotriva umanităţii, genocid şi crimă de agresiune împotriva teritoriului statelor membre sau de către resortisanţii acestora. Statele Unite, China, Rusia şi Israelul nu sunt membre.

Trump a semnat ordinul executiv după ce democraţii din Senatul SUA au blocat săptămâna trecută un efort condus de republicani de a adopta o legislaţie care instituia un regim de sancţiuni vizând tribunalul pentru crime de război.

Instanţa a luat măsuri pentru a proteja personalul de posibilele sancţiuni americane, plătind salariile cu trei luni în avans, pregătindu-se pentru restricţii financiare care ar putea paraliza tribunalul pentru crime de război, au declarat surse luna trecută.

În decembrie, judecătoarea Tomoko Akane, preşedinta tribunalului, a avertizat că sancţiunile ar „submina rapid operaţiunile tribunalului în toate situaţiile şi cazurile şi ar pune în pericol însăşi existenţa sa”.

Rusia a luat, de asemenea, în vizor Curtea. În 2023, CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a sute de copii din Ucraina. Rusia a interzis intrarea procurorului-şef al CPI, Karim Khan, şi l-a plasat pe el şi pe doi judecători ai CPI pe lista sa de persoane căutate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor