Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pledează pentru crearea unei armate europene

Jean-Claude Juncker.
Jean-Claude Juncker. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Pe fundalul relaţiilor tot mai tensionate dintre Rusia şi Ucraiana şi a temerilor legate de expansionismul rus, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat un apel pentru crearea unei armate europene, relatează agenţia AFP, preluată de Agerpres.

O astfel de armată ar permite UE atât să contracareze noile ameninţări de lângă frontierele sale, cât să şi apere valorile europene, a declarat Juncker, într-un interviu publicat duminică de Welt am Sonntag.

"Nu vom crea o armată europeană pentru a o folosi imediat. Însă o armată comună a tuturor europenilor îi va da de înţeles Rusiei că vorbim foarte serios atunci când este vorba de a apăra valorile UE", a declarat Juncker, adăugând că o forţă comună pentru cei 28 de membri ai UE va permite raţionalizarea cheltuielilor militare şi favorizarea integrării militare între ţări.

"Mai mult, o armată a UE va ajuta la adoptarea unei politici externe şi de securitate comună, a mai declarat Junker, subliniind că nu se intenţionează diminuarea rolului NATO.

"Imaginea Europei a suferit într-un mod dramatic. În termeni de politică externă, se pare că nu prea suntem luaţi în serios", a mai adăugat preşedintele CE.

Potrivit AFP, propunerea lui Junker riscă să nu fie pe gustul celor care se opun unei mai mari integrări europene, începând cu Marea Britanie, însă se bucură deja de un oarecare sprijin din partea Germaniei. Astfel, luna trecută, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, se declara convinsă că, dacă nu copiii ei, atunci cel puţin nepoţii ei "vor cunoaşte Statele Unite ale Europei", cu propria lor armată.

Şi şeful Comisiei pentru politică externă din parlamentul german, Norbert Roettgen ar fi declarat, conform Welt am Sonntag, că ideea unei armate a UE este "o viziune europeană căreia i-a sosit vremea".

Welt am Sonntag mai preciza, în context, că fostul secretar general al NATO, Javier Solana, ar urma să prezinte luni, la Bruxelles, un raport privind noua strategie de apărare europeană, raport în care se face apel "la o mai mare capacitate militară pentru intervenţii în afara frontierelor UE."

Reamintim că îngrijorarea cu privire la expansionismul rus este în creştere pe plan european. Nu mai demult de ieri, preşedinte Lituaniei, Dalia Grybauskaite, s-a plâns că ţara sa se confruntă cu o ameninţare reală din partea Rusiei şi este "deja atacată", remarca referindu-se la "războiul informaţiilor, propagandă şi atacuri cibernetice. Lituanienii au constatat că situaţia geopolitică din apropierea graniţelor lor s-a schimbat, iar ameninţarea a devenit reală pentru întreaga regiune a Mării Baltice, întrucât acţiunile Rusiei nu pot fi prevăzute, afirma preşedinta Lituaniei.

Nu doar în ţările baltice îngrijorarea este în creştere. Recent, comandantul trupelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat că Rusia încearcă să deţină controlul asupra gurilor Dunării, ceea ce i-ar oferi o poziţie de forţă asupra economiilor sud-est europene.

"Sunt sigur că Putin vrea să ne distrugă Alianţa, nu atacând-o, ci divizând-o", a mai declarat Hodges, în cadrul unui discurs susţinut la Berlin.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe