Preşedintele Cehiei, fost simpatizant al Moscovei, îl numeşte pe Putin "nebun" şi îi acordă lui Zelenski o înaltă distincţie

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei (Captură ecran)
D.B.
08.03.2022

Preşedintele ceh Milos Zeman, mult timp simpatizant al Moscovei, a declarat luni că îi va acorda cele mai înalte distincţii de stat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru curajul şi îndrăzneala de care a dat dovadă în faţa invaziei Rusiei, informează Reuters.

Zeman a susţinut legături mai strânse cu Rusia de la preluarea mandatului în 2013, dar l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin "nebun" la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, la 24 februarie.

Luni, la o ceremonie de decernare de distincţii - care a fost întreruptă în ultimii doi ani de pandemia COVID - Zeman şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina şi poporul ei în timp ce "războiul face ravagii", subliniind că prezentul conflict din Ucraina a fost provocat de agresiunea rusă.

El a declarat că un deputat parlamentar a propus acordarea celor mai înalte onoruri ale Cehiei lui Zelenski.

"Am decis să mă conformez acestei propuneri. Deoarece preşedintele ucrainean a dat dovadă de curaj şi bravură şi, deşi Statele Unite i-au oferit o cale de a părăsi Ucraina, a rămas în capitala ţării sale, de unde conduce apărarea acesteia", a declarat Zeman.

Agenţia de ştiri CTK l-a citat pe purtătorul de cuvânt al lui Zeman spunând că Zelenski ar putea primi distincţiile la sfârşitul lunii octombrie, când are loc de obicei ceremonia de decernare a lor.

Zeman s-a confruntat cu critici pentru că a promovat legături mai strânse cu Rusia sau China în timpul mandatului său. Cu toate acestea, relaţiile Cehiei cu Moscova s-au deteriorat anul trecut, în urma unei dispute legate de spionaj din partea Rusiei, ai cărei agenţi GRU ar fi efectuat atentate asupra unei fabrici de armament din Cehia, în timp ce unele dintre planurile de investiţii măreţe ale lui Zeman cu regimul comunist de la Beijing nu s-au materializat în Republica Cehă.

CTK a raportat că mai mulţi invitaţi la ceremonia de luni au refuzat să vină din cauza opiniilor pro-ruse anterioare ale lui Zeman.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor