Preşedintele Camerei Comunelor ar putea bloca al treilea vot privind acordul pentru Brexit
alte articole
Cel de-al treilea vot în Parlamentul britanic privind acordul pentru Brexit ar putea fi în pericol după ce preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a avertizat luni că ar putea bloca scrutinul respectiv, potrivit Deutsche Welle.
Bercow a citat o regulă din anul 1604 care împiedică Parlamentul să voteze mai mult de o dată un proiect de lege sau document în aceeaşi formă în care a fost deja respinsă de parlamentari.
Bercow a declarat că cel de-al treilea vot asupra acestei probleme – în cazul în care documentul nu este substanţial diferit – ar putea reprezenta o încălcare a reglementărilor şi, prin urmare, va fi nevoit să îl blocheze. Regula a fost invocată ultima dată în anul 1920.
“Guvernul nu poate să depună din nou în Cameră aceeaşi propunere sau în mare parte aceeaşi propunere cu cea de săptămâna trecută care a fost respinsă cu 149 de voturi”, a precizat Bercow, adresându-se parlamentarilor.
Premierul Theresa May urmăreşte să supună unui nou vot acordul pentru Brexit care a fost respins deja de două ori, întrucât un anumit număr de parlamentari au sugerat că l-ar putea susţine de această dată. Purtătorul ei de cuvânt a fost citat de mass media britanică evidenţiind poziţia preşedintelui Camerei Comunelor şi afirmând că “acest lucru necesită o examinare corespunzătoare”.
Unul dintre grupurile cheie de care are nevoie May pentru a obţine aprobarea Parlamentului este Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), care până acum a votat împotriva acordului de retragere din Uniunea Europeană. De asemenea, câţiva parlamentari din Partidul Conservator al premierului, care au votat împotriva acordului, aparent i-au declarat lui May că, în cazul în care poate atrage suportul DUP, vor vota pentru acord.
Opoziţia faţă de acord s-a concentrat pe aşa-numitul backstop irlandez, o măsură care urmăreşte să evite o frontieră dură între Republica Irlanda şi Irlanda de Nord.
Membrii UE se vor întâlni în această lună şi May speră ca până la acel summit să reuşească în ceea ce priveşte adoptarea acordului. Bercow a declarat că a permis cel de-al doilea vot privind acordul datorită faptului că garanţiile legale oferite de UE au schimbat în mod substanţial problema supusă votului.
Dacă Londra nu obţine de la Bruxelles o prelungire a termenului limită privind Brexitul sau dacă acordul pentru Brexit nu va fi votat în Parlament, atunci Marea Britanie va ieşi din bloc în 29 martie fără să încheie un acord, lucru care, probabil, va provoca pagube economice substanţiale. UE a exclus renegocierea acordului de retragere, precizând că a oferit deja compromisuri semnificative.
Robert Buckland, consilier juridic al Executivului britanic, a susţinut: “Ne aflăm într-o criză constituţională majoră, o criză pe care încercăm să o soluţionăm pentru binele ţării”.