May către parlamentarii rebeli: respingerea acordului pentru Brexit forţează Londra să participe la alegerile din UE
alte articole
Premierul britanic Theresa May i-a avertizat pe parlamentarii rebeli din Partidul Conservator să susţină acordul pentru Brexit în cadrul celui de-al treilea vot parlamentar – care probabil va avea loc în această săptămână –, altfel ţara va trebui să participe la alegerile din luna mai pentru Parlamentul European, potrivit Deutsche Welle.
De asemenea, într-un interviu pentru Sunday Telegraph, May a avertizat că, în cazul în care Parlamentul britanic nu va da undă verde acordului pentru Brexit până în 21 martie – adică, prima zi a summitului Consiliului European – Marea Britanie se va confrunta, aproape cu siguranţă, cu o amânare de durată a ieşirii din Uniunea Europeană.
May a susţinut că “nu vom ieşi din Uniunea Europeană încă multe luni, dacă vom reuşi să ieşim vreodată”.
“Ideea ca poporul britanic să meargă la secţiile de votare pentru a-i alege pe europarlamentari la trei ani după ce au votat în favoarea ieşirii din UE nu prea merită analizată. Nu ar putea exista un simbol mai puternic al eşecului politic colectiv al Parlamentului”, a avertizat premierul.
A treia oară cu succes?
În ultimele luni de impas politic, parlamentarii britanici au respins de două ori în mod categoric acordul de retrage convenit între Londra şi Bruxelles, care a necesitat 18 luni de negocieri. De asemenea, parlamentarii au votat săptămâna trecută în favoarea amânării Brexitului şi, în plus, au exclus o ieşire fără acord din UE în 29 martie, termenul limită al Brexit-ului.
Rapoarte media britanice sugerează că unii parlamentari eurosceptici ar putea fi pregătiţi să voteze, ezitant, pentru acordul de retragere, pe fondul temerilor legate de o potenţială amânare a ieşirii ţării din Uniunea Europeană sau chiar de un al doilea referendum pe tema Brexitului – un vot care ar putea anula rezultatul iniţial.
Esther McVey, fost ministru de Cabinet care a demisionat din cauza acordului pentru Brexit, a declarat duminică pentru Sky News că va susţine acum acordul premierului May deoarece “avem de ales între acest acord sau renunţarea la Brexit”.
În cazul în care May va obţine sprijinul parlamentarilor, ieşirea Marii Britanii din bloc ar putea avea loc cu doar o “scurtă prelungire tehnică” dincolo de data de 29 martie, a precizat McVey.
De asemenea, May are nevoie de sprijinul Partidului Democratic Unionist din Irlanda de Nord (DUP), ai cărui 10 parlamentari ajută la formarea unei majorităţi în Parlament. Unele rapoarte au sugerat că DUP ar putea susţine acordul.
Totuşi, doi miniştri de rang înalt ai premierului au avertizat că este posibil ca May să nu supună acordul celui de-al treilea vot dacă nu obţine suficient sprijin din partea parlamentarilor rebeli.
Liderul opoziţie laburiste, Jeremy Corbyn, a declarat pentru Sky News că ar susţine propunerea de a se organiza un vot public al acordului de Brexit, dacă va primi aprobarea parlamentară necesară.
Corbyn a fost mult timp sub presiunea membrilor partidului său ca să susţină al doilea referendum pentru Brexit.
Unele sondaje arată că în prezent publicul britanic rămâne divizat în legătură cu locul Marii Britanii în Europa, aşa cum a fost şi în timpul referendumul pentru Brexit din iunie 2016. Majoritatea sondajelor arată că tabăra pro-UE ar avea avantaj câteva procente.