Presa străină atrage atenţia asupra consecinţelor pe care le va avea continuarea disputelor din România
alte articole
Scadalurile politice din România, referendumul şi lupta pentru ocuparea postului de preşedinte al ţării au fost relatate pe larg de presa internaţională. România fost foarte vizibilă pe paginile ziarelor străine, de la declanşarea crizei politice şi până în prezent. Jurnaliştii străini nu au relatat doar faptele la rece, ci au făcut şi comentarii despre consecinţele pe care le vor avea disputele politice de la Bucureşti.
Ei au scris despre faptul că politicienii nu reuşesc să pună capăt disputelor şi să-şi canalizeze energia către problemele importante ale ţării, mai ales cele economice. Presa internaţională a încercat să anticipeze evoluţiile politice după referendum, înainte de a se stabili oficial dacă acesta este valid sau nu. Astfel, ziariştii străini au spus că cel mai probabil Băsescu va rămâne şeful statului, iar conflictele politice vor continua. Mai mult, Băsescu ar putea trece la măsuri punitive împotriva unor lideri ai USL pe care să-i pedepsească pentru suspendarea sa.
Jurnaliştii străini au mai atras atenţia asupra modului în care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, făcând referire la "încălcarea principiilor statului de drept" şi la "atacul la adresa democraţiei".
Euronews şi cotidianul spaniol El Mundo au apreciat negativ participarea scăzută la referendum, iar cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung a redat declaraţia ministrului german de Externe, Guido Westerwelle, care le-a cerut tuturor forţelor politice din România să înţeleagă rezultatul referendumului ca o "şansă pentru un nou început politic", revenind la o "colaborare constructivă".