Presa internaţională scrie pe larg despre "războiul" dintre USL şi Traian Băsescu
alte articole
Presa internaţională alocă spaţii largi "războiului" dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu, ce a culminat marţi cu înlocuirea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi a Avocatului Poporului, evocând şi îngrijorarea unor politicieni străini.
Noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere în România a lansat marţi o ofensivă în războiul împotriva şefului statului, scrie agenţia franceză AFP. France Presse citează analişti, potrivit cărora demersul reprezintă un prin pas în planul USL de a-l destitui pe Traina Băsescu, în următoarele zile. Media română, citată de AFP, vorbeşte de un "Blitzkrieg" pentru a prelua controlul asupra instituţiilor conduse încă de opoziţie, în timp ce mai multe ONG-uri, printre care Fundaţia Soroş, îşi exprimă îngrijorarea de mai multe săptămâni în legătură cu "presiunile Guvernului asupra vocilor şi instituţiilor independente".
France Presse precizează că România se confruntă cu o coabitare delicată de la începutul lunii mai, când USL a preluat puterea.
Ştirea este preluată de majoritatea mediei francez, printre care TV5,care subliniază că Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie, s-a declarat îngrijorată de atacurile vizând independenţa Curţii Constituţionale.
Cu aceeaşi informaţie îşi începe materialul consacrat situaţiei din România şi Le Quotidien, din Luxembourg.
Portalul Romandie.com îl citează pe preşedintele român, care a cerut puterii să pună capăt acţiunilor împotriva instituţiilor.
Cotidianul Le Monde comentează că războiul dintre coaliţia de centru-stânga şi Traian Băsescu este unul deschis. Publicaţia precizează că majoritatea a negat informaţiile potrivit cărora ar intenţiona să îi înlocuiască pe judecătorii Curţii Supreme.
Şi Associated Press notează că premierul Victor Ponta, al treilea aflat la conducerea ţării în decurs de un an, este implicat într-o luptă politică dură cu rivalul său politic, preşedintele Traian Băsescu. Agenţia aminteşte şi de disputa dintre Băsescu şi Ponta în legătură cu cine ar trebui să reprezinte România la summitul UE.
AP îl citează pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gittenstein, care s-a declarat profund îngrijorat de orice tentativă de a ameninţa independenţa instituţiilor democratice ale României.
Agenţia Reuters apreciază că această dispută politică a paralizat practic procesul decizional şi întârzie reforme importante, convenite cu Fondul Monetar Internaţional. Reuters citează analişti potrivit cărora acţiunile USL ameninţă statul de drept şi separarea puterilor în stat.
Portalul Gulf Times subliniază că demersul puterii aminteşte de situaţia din Ungaria, unde premierul Viktor Orban şi-a intensificat controlul asupra instituţiilor, inclusiv asupra sistemului judiciar şi presei, cu preţul izolării internaţionale.
Radio Free Europe/Radio Liberty afirmă că demersul USL intervine după ce Curtea Supremă l-a condamnat pe fostul premier Adrian Năstase, mentorul lui Ponta, la doi ani de închisoare. Măsura a fost salutată pe plan internaţional.
Potrivit postului de radio, Guvernul a fost criticat pe plan internaţional pentru că a încercat să scoată Institutul Cultural Român (ICR) de sub patronajul Preşedinţiei.
În plus, premierul, care şi-a luat angajamentul să conducă "cel mai onest guvern după 1989", se află în centrul unui scandal de plagiat.