Comisarul pentru justiţie îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile la independenţa CCR
Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a postat marţi, pe contul de Twitter, un mesaj în care îşi exprimă îngrjorarea faţă de atacurile la adresa Curţii Constituţionale din România.
”Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente asupra independenţei Curţii Constituţionale din România”, scrie Reding în mesajul său.
Şi preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, s-a declarat ”indignat” de ultimile evenimente din România şi a anunţat că îi va solicita vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, să verifice dacă recentele modificări instituţionale din România respectă standardele europene.
La rândul său, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, şi-a exprimat marţi îngrijorarea în legătură cu încercările de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România.
”Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastra, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru Guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare”, declară într-un comunicat ambasadorul american.
USL a declanşat procedura de revocare a Avocatului Poporului. Votarea revocării a fost amânată în plenul reunit pentru câteva ore marţi din cauza pauzelor cerute de PDL. Miza deţinerii controlului asupra AP este legată de faptul că doar acesta poate ataca ordonanţele Guvernului. Pedeliştii au acuzat USL că vrea să dea o OUG prin care CCR să nu se mai pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului. O astfel de modificare ar fi vitală într-o procedură de suspendare a lui Traian Băsescu, ce pare că intră în linie dreaptă.
Comisiile juridice au decis că Valer Dorneanu va fi interimar Avocat al Poporului, după ce au votat revocarea din funcţie a lui Gheorghe Iancu.
Totodată, USL a revocat marţi preşedintele Senatului, Vasile Blaga, urmând a o revoca şi pe Roberta Anastase de la Camera Deputaţilor. În special, deţinerea Senatului este importantă în scenariul eliminării lui Traian Băsescu, deoarece după suspendarea preşedintelui în Parlament, puterea e preluată de preşedintele Senatului, funcţie care i-a fost acordată lui Crin Antonescu. Astfel, în contextul demiterii lui Băsescu prin referendum şi a organizării unui scrutin prezidenţial anticipat, Antonescu pleacă în cursă cu titulatura de preşedinte interimar.
USL transmite într-un comunicat trimis marţi că ,,în nici un moment” nu s-a pus problema ca Uniunea să iniţieze revocarea vreunui judecător al CCR.