Presa internaţională: Instabilitatea politică se va accentua în România

Punct de distribuţie ziare. (Spencer Platt / Getty Images)
Cristina Boiangiu
22.08.2012

Decizia Curţii Constituţionale de invalidare a referendumului de demitere a preşedintelui Traian Băsescu a fost dezbătută pe larg în presa internaţională. Mulţi jurnalişti străini sunt de părere că hotărârea luată ieri nu pune capăt conflictelor politice din România, iar instabilitatea se va accentua în perioada următoare.

Jurnaliştii scriu că luptele politice vor continua între preşedinte şi premier, în apropierea alegerilor parlamentare din noiembrie, şi vor avea un impact negativ asupra economiei. Liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European (S&D), Hannes Swoboda, a salutat decizia CC şi a spus că aceasta "pune capăt unei dezbateri care a afectat România", conform euobserver.

Consecinţele economice

Cei de la CNN au vorbit despre economia României care începe să îşi revină după doi ani de recesiune severă, dar Fondul Monetar Internaţional a declarat recent că o "criză politică prelungită ar putea prejudicia o politică economică eficientă, ar putea creşte prima de risc şi costurile de finanţare, ar putea deprecia rata de schimb şi descuraja investitorii". Jurnaliştii americani sunt de părere că lupta pentru putere va continua cel mai probabil în lunile ce vor urma, până la alegerile parlamentare din toamnă.

Financial Times relatează despre decizia CC care ar putea pune capăt încercărilor premierului Victor Ponta de a-l îndepărta de la putere pe preşedinte înainte de încheierea mandatului său, în 2014, dar ţara va intra într-o stare de instabilitate politică puternică. De aceeaşi părere este şi Daniel Hewitt, analist la Barclays, care susţine că decizia "ar putea conduce la noi lupte politice între preşedinte şi premier, în timp ce următoarele alegeri prezidenţiale sunt programate abia la sfârşitul lui 2014".

Jurnaliştii de la Wall Steet Journal atrag atenţia asupra impactului economic al crizei politice de la Bucureşti. Ei relatează că leul s-a depreciat puternic şi a atins cursuri-record în raport cu euro şi dolarul în ultimele luni.

Bătălia politică nu se termină

Der Spigel scrie despre conflictul politic care nu se va încheia şi este improbabil ca decizia CC să vindece rănile deschise de lunile de bătălie politică ce i-a determinat pe mulţi să pună la îndoială starea democraţiei în ţară.

Nici politologii din ţară nu sunt prea optimişti în ceea ce priveşte viitorul apropiat al clasei politice. "În această criză, au fost dezvăluite structurile politice reale. Clientelismul competitiv domneşte în România, diverse clici sunt angajate într-o luptă pe viaţă şi pe moarte pentru a cuceri statului în scopul de a-l prăda. Partidele politice din democraţia noastră tânără sunt ca armatele medievale, ai căror recruţi nu sunt plătiţi şi trăiesc din pradă. Aceasta explică intensitatea luptelor politice, ca cea pe care o traversăm acum", susţine politologul Alina Mungiu-Pippidi.

Comentariile presei străine vin după ce magistraţii de la Curtea Constituţională au decis ieri, cu şase voturi din nouă, că referendumul de pe 29 iulie, privind demiterea şefului statului, este invalid pentru că nu s-a întrunit cvorumul de prezenţă la vot. Astfel, Traian Băsescu se va putea întoarce la Palatul Cotroceni, în timp ce preşedintele interimar Crin Antonescu a anunţat că nu are de gând să se retragă din viaţa politică, aşa cum promisese la şedinţa Parlamentului în care s-a decis suspendarea din funcţie a lui Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor