Premierul sârb, acuzat de legături cu mafia drogurilor: Coaliţia aflată la putere rezistă cu greu

Premierul sârb Ivica Dacic.
Premierul sârb Ivica Dacic. (ANDREJ ISAKOVIC / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.02.2013

Serbia se află în pragul unei crize guvernamentale. Motivul: scandalul din jurul premierului socialist Ivica Dacic, suspectat de legături cu mafia drogurilor. Mulţi de la Belgrad se aşteptau să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate, însă liderul Partidului Progresist Sârb, Aleksandr Vucic, a decis deocamdată să menţină coaliţia. De altfel, experţii sunt convinşi că, în plan politic, guvernul sârb nu mai există: cu o imagine puternic afectată, Dacic nu va putea să reziste în funcţia de premier, notează, miercuri, cotidianul rus Kommersant.

Criza politică din Serbia s-a declanşat după ce în mass-media au apărut informaţii cu privire la contactele pe care Dacic le-a avut în 2008-2009 (când era ministrul de interne în guvernul democraţilor) cu reprezentanţi ai unui cunoscut cartel al drogurilor. Opoziţia a cerut demisia guvernului, iar analiştii au început să vorbească despre caracterul inevitabil al alegerilor anticipate.

Curios este că informaţiile privind întâlnirile dintre Dacic şi omul de afaceri Rodoljub Radulovic, alias 'Mişa Banan' sau 'Mişa America', au fost ţinute secrete mai mulţi ani. În mass-media acestea au ajuns abia acum, într-o perioadă de acutizare a luptei dintre progresişti şi socialişti, pentru posturi-cheie în poliţie, constată cotidianul rus.

Radulovic, care a avut afaceri în mai multe ţări, inclusiv în Rusia, este căutat de autorităţile sârbe pentru contrabandă de cocaină din America de Sud. Se consideră că el ar avea legături cu baronul balcanic al drogurilor Darko Saric, al cărui dosar este anchetat de poliţie încă din 2008. Potrivit mass-media sârbe, Saric îl numea 'tovarăş' pe 'Mişa Banan' şi îi trasa tot felul de misiuni delicate. Premierul însuşi a recunoscut că s-a întâlnit cu Radulovic, însă asigură că nu ştia despre relaţiile acestuia cu lumea criminală.

Liderul Partidului Socialist, Ivica Dacic, a făcut parte din guvernul democrat, în iulie 2008, obţinând funcţia de vicepremier şi ministru al afacerilor interne. În 2012, Dacic a devenit şef al guvernului pe care socialiştii l-au format împreună cu Partidul Progresist Sârb, învingător al alegerilor. De asemenea, Dacic continuă să fie ministru de interne, precizează Kommersant.

Se crede că scurgerea de informaţii în mass-media a fost organizată de fostul coordonator al serviciilor de securitate Miodrag Rakic, membru al Partidului Democrat, cu care Dacic a fost în coaliţie până anul trecut. Însă, experţii consideră că principalul personaj în această poveste nu este Rakic, ci chiar liderul Partidului Progresist Sârb, Aleksandr Vucic. Astăzi, Vucic este cel mai influent politician din ţară şi se bucură de cea mai ridicată cotă de popularitate.

Partidul Progresist Sârb a fost înfiinţat în 2008 de fostul radical Tomislav Nikolic, actualmente preşedintele Serbiei. După victoria în alegerile din 2012, Nikolic i-a predat lui Vucic frâiele conducerii partidului. Vucic a primit şi postul de vicepremier responsabil pentru lupta împotriva crimei organizate. De altfel, zilele acestea Nikolic s-a aflat în Turcia, unde a discutat despre mari proiecte de investiţii, fapt care i-a permis să rămână în afara furtunii politice.

Deocamdată, Vucic a decis să acutizeze situaţia, declarând după întrunirea prezidiului Partidului Progresist Sârb că nu vor fi alegeri anticipate. Totodată, Vucic a atenţionat în legătură cu răspunderea tuturor în faţa legii, indiferent de nume şi funcţii. În pofida faptului că numele Dacic nu a fost menţionat, aluzia a fost mult prea evidentă.

Criza politică din Serbia nu a fost depăşită, în confruntarea Dacic-Vucic survenind o simplă pauză, consideră experţii. Preţul compromisului l-ar putea constitui funcţiile din conducerea poliţiei. Dacă lucrurile stau astfel va deveni clar în viitorul apropiat.

Încercând să atenueze scandalul, guvernul sârb s-a grăbit să-şi facă publice succesele din ultimele şase luni. Cabinetul de miniştri promite să continue reformele începute, apropierea de UE, dialogul pe marginea normalizării relaţiilor cu Kosovo şi să-şi amplifice lupta împotriva criminalităţii organizate. După ce le-a povestit concetăţenilor despre succesele sale, Dacic s-a deplasat la Washington, pentru a se bucura de compania partenerilor occidentali. De altfel, în ochii elitei politice premierul şi-a pierdut deja autoritatea şi legitimitatea.

'Principalele evenimente vor avea loc în iunie, când Uniunea Europeană (UE) va dezbate problema demarării de negocieri privind aderarea Serbiei', prognozează politologul sârb Filip Svarm. 'În cazul unui succes, Vucic va încerca să-şi aroge toate meritele guvernului. Însă, dacă Bruxellesul va amâna începerea negocierilor, acest lucru va deveni un bun pretext pentru înlăturarea lui Dacic, care s-a compromis prin relaţiile cu mafia drogurilor', subliniază Svarm, citat de Kommersant.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor