Premierul polonez, mesaj pentru Occident: Dacă va cădea Kievul, Rusia îşi va îndrepta agresiunea spre Polonia

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Getty Images)

Moartea recentă a doi polonezi într-un incident provocat de o rachetă aparent rătăcită a arătat că războiul Rusiei în Ucraina este la uşa Poloniei, a declarat premierul Mateusz Morawiecki, avertizând că "în cazul în care Kievul cade, Rusia îşi va îndrepta agresiunea spre Polonia".

"Moartea a doi cetăţeni polonezi ne-a făcut să realizăm cât de aproape este războiul", a adăugat Morawiecki într-un articol de opinie publicat de tabloidul polonez Super Express.

El a adăugat: "Putin terorizează Ucraina de luni de zile. Atacurile cu rachete ruseşti nu vizează ţinte militare, ci ţinte civile. Bombele cad în apropierea graniţelor Poloniei".

Morawiecki a mai afirmat că Polonia "nu a fost atacată în mod direct", conform concluziilor experţilor polonezi şi ale aliaţilor, datele serviciilor de informaţii arătând că "a fost un accident tragic".

Morawiecki a mai scris în articolul său că "rachetele de apărare aeriană ucrainene au căzut pe teritoriul polonez" deoarece "tehnologia a eşuat", deşi a precizat că încă se clarifică cauzele exacte ale incidentului.

"Dar concluzia este că acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă nu ar fi fost războiul, dacă nu ar fi fost bombardarea masivă a Ucrainei", a declarat el, adăugând că Rusia "este singura parte care este responsabilă pentru această tragedie".

Morawiecki a insistat asupra faptului că Polonia "este în siguranţă" şi că "nu doreşte un război cu Rusia"

"Există o singură modalitate de a-l evita: prin susţinerea unei victorii ucrainene", a continuat el, considerând că Putin "a demonstrat că este un politician necruţător care nu se va opri în faţa a nimic".

"În cazul în care Kievul cade, Rusia îşi va îndrepta agresiunea spre Polonia", a mai avertizat premierul polonez, citat de Polskieradio.

Morawiecki a declarat săptămâna trecută în parlamentul de la Varşovia că nu se poate exclude ca incidentul cu racheta să fie rezultatul unei "provocări" din partea Rusiei.

Săptămâna trecută, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că atacul cu rachetă, care a ucis două persoane într-un sat din sud-estul Poloniei la 15 noiembrie, a fost "un accident tragic" care a fost cauzat de războiul Rusiei în Ucraina.

Doi cetăţeni polonezi au murit când "o rachetă de fabricaţie rusească" a provocat o explozie în afara satului Przewodów, situat în sud-estul Poloniei, la aproximativ 6 kilometri de graniţa cu Ucraina, marţi, 15 noiembrie, în jurul orei 15:40, potrivit unui comunicat al Ministerului polonez de Externe.

Explozia de la o instalaţie de cereale din Przewodów a avut loc în contextul în care Rusia a lansat zeci de rachete împotriva unor oraşe din Ucraina, într-un nou val de atacuri care vizează infrastructura energetică critică, potrivit unor oficiali.

"Nimeni nu a vrut să rănească pe nimeni în Polonia", a declarat Duda joia trecută, în timpul unei vizite la locul exploziei.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a susţinut săptămâna trecută că explozia fatală din Polonia a fost rezultatul unei rachete de apărare antiaeriană ucraineană care a aterizat în Polonia, dar a adăugat că Rusia "poartă responsabilitatea finală" pentru incident.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că racheta a fost probabil o rachetă rătăcită trasă de apărarea aeriană a Ucrainei şi nu un atac rusesc, dar a adăugat că Rusia "poartă responsabilitatea finală" pentru incident, deoarece "îşi continuă războiul ilegal" împotriva Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe