Premierul italian şi-a lansat campania pentru câştigarea referendumului kamikaze din octombrie
alte articole
Premierul italian Matteo Renzi şi-a lansat sâmbătă campania pentru câştigarea unui referendum în luna octombrie privind reforma constituţională, riscând-şi viitorul politic în încercarea de a oferi în cele din urmă Italiei guverne stabile.
Sondajele de opinie recente sugerează că electoratul va respinge propunerea de simplificare a sistemului parlamentar şi de suspendare a unor puteri decizionale ale unor regiuni ale Italiei.
Premierul în vârstă de 41 de ani a declarat că se va retrage dacă va pierde referendumul, ceea ce ar putea vesti o nouă eră de haos politic şi o renaştere a turbulenţelor pe piaţa celei de-a treia economii a zonei euro.
“Dorim să spunem clar că această reformă nu se referă la o singură persoană, ci mai degrabă este o reformă care va oferi Italiei puţină speranţă pentru viitor”, a declarat Renzi într-un discurs adresat susţinătorilor săi în oraşul nordic Bergamo.
“Doriţi ca Italia să continue ca în prezent sau să îi oferiţi un viitor?”
Reforma, care a fost aprobată de Parlament luna trecută după aproape doi ani de dezbateri intense, desfiinţează în mod efectiv Camera Superioară a Senatului ca o cameră aleasă, restricţionând capabilitatea de a se opune legislaţiilor.
Conform sistemului curent, camera superioară şi cea inferioară ale Parlamentului au puteri egale şi criticii susţin că acesta este unul dintre motivele pentru care Italia a avut 63 de guverne de la sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, niciunul dintre ele nefiind suficient de puternic pentru a supravieţui unui mandat deplin de cinci ani.
Opozanţii susţin că schimbarea propusă va înlătura mecanismele de control democratic ce au fost adoptate după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a împiedica apariţia unui alt lider politic puternic precum fascistul Benito Mussolini.
Toate partidele principale din opoziţie sunt pregătite să promoveze un vot NU pentru reforma propusă. “Dragă Renzi, vei rămâne fără un loc de muncă în octombrie”, a scris pe pagina sa de Facebook Renato Brunetta, lider parlamentar al cândva dominantului partid Forza Italia.
Italia are una dintre cele mai mari datorii publice din Europa, ajunsă la 133% din PIB-ul său, şi tulburările politice ar putea determina investitorii să manifeste îndoieli în ceea ce priveşte stabilitatea ţării, lucru care, în schimb, ar putea duce la apariţia de noi inceretitudini în legătură cu zona euro.
“Acum, riscul politic al Italiei nu apare pe radarul pieţelor. Povestea s-ar putea schimba în următoarele luni”, au susţinut analiştii de la Deutsche Bank într-o notificare trimisă clienţilor săptămâna trecută.
“Referendumul din octombrie privind reformarea Senatului este crucial”.
Sondajele de opinie din luna aprilie au sugerat că Renzi va câştigat cu o majoritate clară, dar un sondaj desfăşurat în această lună pentru televiziunea de stat RAI a arătat că 54% dintre italieni vor vota NU la reforma propusă.
Dacă Renzi pierde şi îşi va respecta promisiunea în privinţa propriei demisii, Italia va fi din nou într-un impas politic. O reformă electorală recentă a vizat doar Camera Inferioară, estimându-se că Senatul va fi înlăturat din ecuaţia politică.
Acel lucru va îngreuna mult organizarea de alegeri generale rapide şi va însemna că un nou guvern va trebui probabil să fie ales pentru a putea adopta un nou sistem modificat de votare.