Premierul italian Giuseppe Conte implicat într-un scandal legat de un fond de la Vatican

Premierul italian Giuseppe Conte
Premierul italian Giuseppe Conte (Vincenzo Pinto/AFP/Getty Images)

Marţi, Financial Times a publicat un articol referitor la faptul că un fond de investiţii susţinut de Vatican, ce este investigat de agenţia de audit financiar a Vaticanului, l-a angajat pe premierul italian Giuseppe Conte pentru a negocia o afacere în 2018.

Cu doar câteva săptămâni înainte să preia precedentul cabinet italian, Giuseppe Conte, pe atunci un academician puţin cunoscut din Florenţa, a fost angajat (în mai 2018) pentru a oferi o consultanţă juridică în favoarea companiei Fiber 4.0, un grup implicat într-o dispută pentru obţinerea controlului asupra companiei Retelit, o firmă italiană de telecomunicaţii.

Cel mai mare investitor al Fiber 4.0 era Fondul Athena Global Opportunity, constituit cu ajutorul a 200 de milioane USD provenind de la Secretariatul Vaticanului. Fondul era deţinut şi operat de Raffaele Mincione, un finanţator italian.

Fiber 4.0 a pierdut votul pentru preluarea Retelit în faţa unei companii rivale controlată de interese germane şi libiene.

Premierul Giuseppe Conte este acuzat de conflict de interese în afacerea Retelit deoarece imediat după ce a ajuns premier a emis un decret care a permis preluarea companiei Retelit de către Fiber 4.0, anulând votul care favoriza compania rivală a Fiber 4.0.

Implicarea lui Conte nu a fost cunoscută până când poliţia nu a percheziţionat birourile Secretariatului de stat al Vaticanului, cea mai puternică structură a Bisericii şi sursa întregii finanţări pentru acordul Fiber 4.0.

Conte s-a apărat spunând că guvernul italian putea, pe baza unei legislaţii numite "puteri de aur" să intervină şi să anuleze votul în cazuri în care „activele sunt importante din punct de vedere strategic”.

Câteva luni mai târziu, manevrele lui Conte au fost anulate şi a fost amendat pentru conduita sa.

Conte încearcă acum să se distanţeze de dosar.

„În ceea ce priveşte noile amănunte raportate de Financial Times, trebuie menţionat că premierul nu a făcut altceva decât să ofere o consultanţă juridică şi nu a cunoscut faptul că unii investitori au fost conectaţi la un fond de investiţii susţinut de Vatican, care este acum în centrul unei anchete ", a declarat biroul lui Conte pentru FT.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe