Premierul israelian vrea să formeze o majoritate parlamentară cu poziţii radicale în problema iraniană
Coaliţia aflată la guvernare în Israel ar putea deveni, după retragerea din aceasta a partidului Kadima, mult mai radicală în problema iraniană. Premierul Benjamin Netanyahu încearcă să o extindă prin noi adepţi ai soluţionării în forţă a acestei probleme, propunându-le acestora portofolii ministeriale. Potrivit cotidianului rus Kommersant, dacă premierul va reuşi să atragă de partea sa şapte foşti parlamentari ai Kadima, o decizie privind iniţierea unui atac asupra obiectivelor nucleare ale Iranului ar putea fi luată deja în noiembrie. În caz contrar, Netanyahu este hotărât să obţină coaliţia majoritară prin intermediul unor alegeri parlamentare anticipate.
Benjamin Netanyahu încearcă să extindă coaliţia aflată la guvernare prin atragerea separată de deputaţi din partidul de centru-stânga Kadima. După ce Kadima s-a plasat în opoziţie, în frunte cu liderul său Shaul Mofaz, în coaliţia aflată la guvernare au rămas doar 66 de deputaţi în loc de 94. Potrivit liderului coaliţiei, şeful fracţiunii parlamentare a partidului Lukud, Ze'ev Elkin , acest lucru a redus substanţial posibilităţile guvernului în luarea unor decizii 'pe marginea celor mai importante probleme de securitate naţională', în condiţiile în care asemenea decizii ar putea fi necesare deja în următoarele luni.
Este vorba în primul rând de soluţionarea problemei iraniene pe calea forţei, explică experţii. De aceea, încercând să dezbine Kadima, coaliţia aflată la guvernare vrea să-şi asigure sprijinul susţinătorilor unui asemenea scenariu. Iniţiativa privind 'racolarea' de deputaţi din Kadima este susţinută, pe lângă Ze'ev Elkin, de unul dintre principalii adepţi ai loviturii preventive asupra obiectivelor nucleare iraniene - Tzahi Hanegbi, care a trecut recent la Likud. În caz de succes, Netanyahu îi va propune lui Hanegbi, la fel ca altor parlamentari din Kadima ce se vor ralia la Likud, importante portofolii ministeriale, între care şi cel de ministru pentru probleme sociale.
Aceasta din urmă funcţie a fost, între altele, propusă deputatului altădată puţin cunoscut Avi Duan. Liderul Kadima, fostul premier Shaul Mofaz, a recunoscut că o asemenea propunere ar fi fost de neimaginat dacă Duan nu ar fi sprijinit planurile lui Netanyahu privind Iranul. Mofaz însuşi, care a participat la alegerile parlamentare sub lozinca unei alternative la soluţionarea prin forţă a problemei iraniene, a promis că partidul Kadima nu se va angrena niciodată într-o 'aventură care îi va pune în pericol pe fiicele şi fiii' Israelului.
Deocamdată, de partea Likud sunt dispuşi să treacă patru deputaţi, însă pentru formarea unei noi fracţiuni care ar putea să se ralieze coaliţiei şi să asigure o majoritate stabilă în vederea soluţionării oricărei probleme politice importante este nevoie de şapte. 'Decizia privind Iranul este legată de SUA', explică politologul Ze'ev Hanin. 'Până în alegerile prezidenţiale care se vor desfăşura în SUA în noiembrie, Israelul are un consens cu Washingtonul: aşteptăm (să vedem care va fi) efectul sancţiunilor economice. Înainte de acest moment Israelul nu-şi va schimba poziţia, însă deja în noiembrie lui Netanyahu nu i-ar strica să aibă de partea sa alţi şapte deputaţi', subliniază politologul.
Dacă până în toamnă tactica premierului israelian nu va da roade şi el nu va putea atrage de partea sa numărul necesar de foşti membri ai Kadima, Netanyahu este gata, potrivit lui Ze'ev Elkin, să anunţe alegeri parlamentare anticipate. Potrivit sondajelor de opinie, dacă astfel de alegeri vor avea loc, Kadima va pierde trei pătrimi dintre mandatele sale, iar Likud are toate şansele să formeze cea mai mare fracţiune parlamentară.