Premierul elen a început discuţiile cu preşedintele pentru formarea unui guvern de unitate naţională

Premierul elen Giorgios Papandreou. (GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
06.11.2011

Premierul elen Giorgios Papandreou a început discuţiile cu preşedintele Carolos Papoulias pentru formarea unui guvern de unitate naţională care să ratifice planul de salvare UE.

Însă premierul riscă să întâmpine obstacole importante, în condiţiile în care principalul partid de opoziţie a anunţat că nu se va alătura unei coaliţii conduse de Papandreou şi a cerut alegeri anticipate.

Negocierile au loc după ce guvernul elen a reuşit să aibă suficiente voturi pentru a obţine încrederea Parlamentului vineri, evitând astfel scenariul catastrofal al unor alegeri anticipate, ce ar fi aruncat din nou în haos zona euro.

La întâlnirea de sâmbătă, de la palatul prezidenţial, Papandreou i-a spus Papoulias că obiectivul său este să "creeze imediat un guvern de cooperare". "Lipsa unui consens ar îngrijora partenerii europeni în privinţa participării ţării la Zona euro", a adăugat el.

În ultimele zile, premierul s-a luptat pentru cariera sa politică, fiind vizat de numeroase cereri de demisie, inclusiv din partea unor membri ai partidului său.

Luni, el şocat partenerii europeni şi a zguduit pieţele, convocând un referendum privind acordul încheiat cu UE, după discuţii maraton. Planurile de referendul au fost abandonate, însă corespondentul BBC la Atena afirmă că este din ce în ce mai puţin probabil ca Papandreou să conducă următoarea coaliţie.

Există informaţii că ministrul de finanţe, Evangelos venzielos, l-ar putea înlocui, ca premier interimar. Venizelos a declarat că ar putea fi convocate alegeri după ce vor fi finalizate procesurile privind pachetul UE de salvare.

Liderul partidului de opoziţie Noua Democraţie, Antonis Samaras, a respins deja ideea premierului de coaliţie guvernamentală, spunând că Papandreou i-a refuzat propunerile. "Responsabilitatea pe care o are este enormă", a subliniat el. "Singura soluţie o reprezintă alegerile", a adăugat Samaras.

Criza din Grecia a dominat agenda summitului G20, ce a avut loc joi şi vineri la Cannes, iar pentru prima dată, oficiali au evocat direct posibilitatea unei ieşiri a Atenei din Zona euro.

Un nou guvern elen trebuie să aprobe noul plan de salvare propus de UE, în valoare de 130 de miliarde de dolari, în schimbul unor reforme dure de austeritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor