Premierul Ciucă se poziţionează în disputa CCR-CJUE

Nicolae Ciuca, Prim-ministru (Epoch Times România)
Loredana Diacu
30.12.2021

Supremaţia dreptului european se aplică şi în România, a declarat premierul Ciucă, răspunzând la o întrebare a presei cu privire la faptul că CCR a contestat practic decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) privind supremaţia dreptului european asupra legislaţiei naţionale.

„Este cât se poate de evident înscris în Constituţia României că tot ce înseamnă partea de prevalenţă a dreptului Uniunii Europene se aplică şi în România. Eu din ce am putut să înţeleg a fost vorba de un comunicat şi nu de o poziţie oficială a Curţii Constituţionale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la Horezu.

Reamintim că, la rândul său, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat că poziţia oficială a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului de recunoaştere a supremaţiei dreptului european a rămas neschimbată şi a fost comunicată la Bruxelles în două rânduri.

„Poziţia oficială a Ministerului Justiţiei şi a Guvernului a fost exprimată prin scrisoarea transmisă comisarului Reynders încă din luna noiembrie, în sensul recunoaşterii supremaţiei dreptului european şi a rămas neschimbată. Poziţia a fost reiterată în cadrul întâlnirii ministrului Justiţiei cu comisarul Reynders din luna decembrie 2021 în marja JAI. Ministerul a comunicat public pe marginea întâlnirii inclusiv acest detaliu”, a declarat Predoiu, pentru G4Media.

Context

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că judecătorii naţionali sunt independenţi faţă de deciziile Curţilor Constituţionale dacă acestea contravin dreptului Uniunii Europene, putând să nu le aplice fără riscul de a fi anchetaţi disciplinar, se arată într-un comunicat al CJUE.

Mai mult, în documentul citat, CJUE a reiterat că recomandările adresate României de către Comisia Europeană, în cadrul MCV, au caracter obligatoriu.

Iată câteva dintre argumentele CJUE:

* Dreptul european are întâietate în faţa dreptului naţional, dacă deciziile CCR contravin dreptului european.

* Interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european.

* Apare riscul de prescripţie în dosarele penale ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european.

* Instanţele nu pot lăsa neapărate interesele financiare ale Uniunii Europene prin aplicarea unor decizii ale unor Curţi Constituţionale lipsite de independenţă politică.

Potrivit sursei citate, decizia Curţii de Justiţie a UE a fost luată în mai multe cazuri, printre care şi cele în care Înalta Curte a întrebat CJUE dacă poate lăsa neaplicate deciziile CCR privind aşa-zisa nelegală compunere a completurilor de 3 şi 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai multe informaţii pe acest subiect aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor