Premierul a criticat dur partidul comuniştilor

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
12.12.2013

Prim-ministrul Iurie Leancă a dat miercuri un răspuns dur deputaţilor comunişti care au iniţiat o rezoluţie cu privire la moţiunea de cenzură înaintată guvernului. La finele raportului, deputaţii din opoziţie au început să-l asalteze pe premier cu întrebări din diferite domenii, însă niciunul nu a reuşit să-l ia prin surprindere.

Primul a venit la microfon liderul PCRM, ex-preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care s-a interesat dacă premierul ştie cum este format bugetul. "Astăzi se discută moţiunea cu privire la procesul integrării europene. Dacă sunteţi interesat cum se formează bugetul, veniţi la guvern şi vom discuta la o ceaşcă de ceai subiectele care vă interesează", a spus şeful Cabinetului de miniştri.

Comunistul Gheorghe Anghel a întrebat care este atitudinea premierului faţă de faptul că organul judiciar al ONU, Curtea de la Haga este mai presus decât judecătoriile naţionale, la care Leancă a răspuns că "Moldova a semnat peste 1200 de acorduri în care este recunoscută supremaţia dreptului internaţional, iar Curtea de la Haga este recunoscută ca instanţă supremă". Anghel a continuat punând întrebari legate de suportul modernizării tehnice, despre care nu se vorbeşte nimic în acord.

Premierul a dat exemplul Portugaliei, Spaniei şi Greciei, unde "au loc îmbunătăţiri ale indicilor de bază datorită solidarităţii europene şi alt mod de dezvoltare decât investirea nu există". "Nu suntem perfecţi, dragi comunişti, dar tindem spre aceasta. Vă propun să susţineţi cursul ales de cetăţeni şi să ajutaţi la dezvoltarea economică a ţării. Ţările baltice au început din acelaşi punct ca şi noi, dar astăzi sunt cu mult înainte. PIB-ul depăşeşte suma de 2 mii euro. Avem spre ce tinde", a spus Leancă.

Unul dintre principalii economişti ai PCRM, Oleg Reidman, s-a interesat "cât de negativ va influenţa bugetul anularea taxelor pentru produsele europene". Premierul este convins că "pierderile vor fi de circa 10 milioane euro, însă aceasta este o perioadă de tranziţie. În rezultat cetăţenii vor avea doar de câştigat".

Oficialul a acordat atenţie şi subiectului vânzării pământurilor străinilor în anumite ţări ale UE şi dacă aceleaşi condiţii au fost înaintate şi Moldovei. "Astfel de condiţii nu există. Vânzarea pământurilor străinilor este decizia suverană a fiecărui stat în parte. Astfel de condiţii nu există în textul Acordului de Asociere", a subliniat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor