Dosarul fraudelor bancare: 33 de persoane reţinute de DIICOT
alte articole
Liderul grupării care se ocupa de fraude bancare, Daniel Ruse, vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, şi alte 31 de persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT în dosarul bancherilor acuzaţi de înşelăciune şi spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Ordonanţele de reţinere pentru cele 33 de persoane au fost emise după ce acestea au fost audiate la DIICOT. Aurel Şaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, va fi cercetat în libertate, după ce a fost audiat joi.
Cele 33 de persoane reţinute au fost duse în arestul Poliţiei Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentate instanţei Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă.
La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, printre care angajaţi din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuinţele a 50 de suspecţi şi la sediile societăţile acestora din Bucureşti, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu.
Suspecţii sunt acuzaţi că ar fi obţinut ilegal, de la Ministerul Economiei, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Infracţiunile au fost sprijinite de Aurel Şaramet, director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Andrei Atanasiu, angajaţi la Ministerul Economiei, şi Florian Dragoş Diaconescu, au arătat procurorii.
În perioada 2010-2012, cei 48 de membri ai grupului infracţional organizat au realizat beneficii financiare substanţiale prin fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine un număr de 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.