Poveste suprarealistă în Elveţia: Surprins beat în locuinţa sa, poliţiştii i-au retras permisul de conducere

Bărbatul sărbătorea naşterea fiului său în propria locuinţă, când poliţiştii, care au intervenit din cauza zgomotului, l-au supus unui test de alcoolemie.
Om la volan (Imagine ilustrativă) (Image by jcomp on Freepik)
Mioara Stoica
08.02.2024

Permisul de conducere i-a fost retras pentru că a fost testat pozitiv la alcool. Nu ar fi nimic anormal în această situaţie, doar că poliţiştii i-au retras permisul unui bărbat care nu conducea un vehicul, ci se afla în locuinţa sa. Vestea, care poate părea suprarealistă, vine din Elveţia, unde codul rutier este atât de strict încât se ajunge până la retragerea permisului de conducere chiar şi în cazul în care un şofer este prins cu o alcoolemie ridicată în timp ce se află în locuinţa sa.

Victimă a acestei legi elveţiene dure este un bărbat de 38 de ani din Arbon, în cantonul Thurgau, care a fost găsit în stare de ebrietate în urma unui test de alcoolemie efectuat de poliţişti. Bărbatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, organizase o petrecere pentru a sărbători naşterea fiului său în apartamentul său şi a exagerat probabil cu consumul băuturilor alcoolice şi cu muzica la volum ridicat. Din cauza zgomotului, vecinii au chemat poliţia care, odată ajunsă la faţa locului, l-a găsit pe bărbatul de 38 de ani în stare de ebrietate. Observând atitudinea euforică a acestuia, poliţiştii au decis, ca măsură de precauţie, să îl supună unui test de alcoolemie. Rezultatul a fost fără echivoc: o alcoolemie de 2,5 la mie în sânge. Adică de cinci ori mai mult decât nivelul permis în ţară pentru a conduce.

După câteva zile, s-a confruntat cu o surpriză neplăcută: a fost notificat în legătură cu retragerea permisului de conducere. Avocatul său a explicat motivul, după cum relatează portalul Tio.ch: "În cazul clientului meu, judecătorii au considerat că nivelul de alcool înregistrat de poliţie ar putea indica un anumit obicei de a bea şi, prin urmare, o eventuală dependenţă care ar exclude capacitatea de a conduce". Pe scurt, o retragere preventivă bazată pe un fel de prezumţie de dependenţă.

O dependenţă care va trebui să fie infirmată printr-o serie de analize medicale pe care bărbatul va trebui să le plătească din buzunarul său, pe lângă costurile deja suportate pentru avocat şi pentru apel, care nu va fi continuat, deoarece speranţele de câştig sunt foarte mici, informează publicaţia Today.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor