Poveste inedită: Cum a ajuns o femeie să trăiască de 28 de ani într-un misterios turn medieval
Locuind într-un turn vechi de peste opt secole, Blanca Knodel a avut în ultimii 28 de ani privilegiul unei privelişti impresionante asupra oraşului imperial Bad Wimpfen din sudul Germaniei.
Deşi atribuţiile unui paznic de turn s-au schimbat profund din epoca medievală, Blanca Knodel, acum în vârstă de 70 de ani, rămâne activă şi dedicată visului său de a trăi în renumitul Turn Albastru, sau „Blauer Turm”, care veghează asupra oraşului natal şi a râului Neckar.
Dar cum a ajuns să deţină acest post deosebit şi să aibă un cămin la 60 de metri deasupra oraşului pe care îl iubeşte atât de mult?
„Fac parte din una dintre cele mai vechi familii din Baden-Württemberg (Bad Wimpfen)”, a povestit Blanca într-un interviu cu Ann Marie Ackermann, o americancă stabilită în Germania.
„Sora bunicii mele a locuit chiar în acest apartament destinat paznicului de turn. Când paznicul anterior s-a îmbolnăvit, am început să-i ţin locul, iar în cele din urmă am preluat oficial această responsabilitate, mutându-mă aici alături de cei trei copii ai mei.”
Pentru serviciile sale de paznic, administraţia locală îi oferă cazare gratuită în turn, o recompensă simbolică, dar valoroasă pentru pasiunea şi angajamentul ei faţă de acest loc.
Oraşul are, de fapt, două turnuri emblematice, ambele denumite după culoarea acoperişurilor. Cel de-al doilea, situat la o distanţă mică de Turnul Albastru, poartă numele de Turnul Roşu, sau „Roter Turm”.
Transformarea turnului în propria casă
Pentru a locui confortabil în turn şi a îndeplini responsabilităţile de custode, doamna Knodel şi copiii săi au fost nevoiţi să fie inventivi şi să găsească modalităţi ingenioase de a-şi organiza viaţa de zi cu zi în acest spaţiu inedit.
Într-un interviu pentru canalul YouTube ARD Room Tour, Blanca a oferit o incursiune în locuinţa ei de doar 53 de metri pătraţi, povestind cum obişnuia să ia masa cu copiii în timp ce vizitatorii apăreau neaşteptat chiar în mijlocul prânzului lor. Această dinamică neobişnuită a transformat spaţiul lor de locuit într-un loc de interacţiune constantă cu turiştii, adăugând un element de spontaneitate în rutina zilnică a familiei.
Blanca Knodel îşi aminteşte cu umor cum, la sunetul clopoţelului care anunţa sosirea turiştilor, „se ridica cel dintre noi care avea gura goală, vindea un ziar vizitatorilor, apoi revenea la masă ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Aşa se desfăşurau adesea prânzurile noastre.”
Creşterea a trei copii într-un turn de 800 de ani a însemnat nu doar ingeniozitate, ci şi renovări ample – un demers la care doamna Knodel a adus contribuţii creative şi rezolvări practice.
„Înainte de a ne muta, în ’96, totul era o singură cameră mare cu pereţi albi”, povesteşte ea în videoclip, descriind spaţiul rudimentar de la acea vreme.
Singura încăpere separată era baia. Alături de un prieten, a remodelat atent locuinţa pentru a crea o atmosferă funcţională şi primitoare, oferindu-le copiilor spaţiu şi intimitate. Astăzi, turnul este compartimentat în mai multe zone distincte: un living, o bucătărie, o baie, un dormitor şi un mic birou, transformând vechea structură medievală într-o locuinţă plină de căldură şi personalitate.
Pe măsură ce copiii creşteau, spaţiul a fost adaptat pentru a le oferi fiecăruia propriul colţ personal în turnul medieval. Fiul ei avea un dormitor separat, iar pentru fiicele ei, doamna Knodel a improvizat un mic pod deasupra zonei de zi, unde au fost aşezate paturile şi câteva jocuri. Pentru a le asigura intimitate pe timpul nopţii, au instalat obloane, transformând astfel spaţiul într-un refugiu drăguţ şi discret.
Doamna Knodel dormea iniţial pe un pat extensibil care se desfăcea din canapea, însă, odată ce copiii au crescut şi şi-au luat propria locuinţă, şi-a mutat locul de odihnă în fosta cameră a fiului său, bucurându-se acum de un dormitor mai spaţios şi confortabil.
„Sunt extrem de fericită şi mândră că am reuşit să-l amenajez atât de frumos”, a mărturisit ea despre renovările care au transformat turnul într-un cămin primitor şi funcţional.
Casa-turn a Blancăi este impregnată de moştenirea sa germană, plină de obiecte cu valoare istorică şi fotografii de familie, care păstrează vii amintirile generaţiilor trecute. Unul dintre cele mai de preţ obiecte este un pian vechi de 200 de ani, care a fost adus cu mare dificultate în locuinţa ei de la etaj. „Bărbaţii care au cărat pianul pe cele 134 de trepte au avut o sarcină colosală,” îşi aminteşte ea.
Cu un spirit glumeţ, Blanca a decis să le facă o farsă când aceştia au ajuns, extenuaţi, în vârf. „Le-am spus: ‘S-a întâmplat ceva groaznic. E pianul greşit,’” povesteşte ea zâmbind.
Ei s-au uitat la ea consternaţi. „Feţele lor ar fi trebuit să fie fotografiate”, a spus ea. „Nu au părut deloc amuzaţi”.
Pe lângă pian, casa sa este împodobită cu numeroase ceasuri de epocă, fiecare cu tonul său distinct, care sună la intervale regulate. Blanca a ajuns să recunoască ora doar ascultând sunetul specific fiecărui ceas, transformând timpul într-o simfonie personalizată care marchează momentele din viaţa ei de zi cu zi.
A fi paznic de turn
În Evul Mediu, viaţa unui paznic de turn era departe de a fi la fel de agreabilă ca cea pe care o duce Blanca Knodel astăzi. În acele vremuri marcate de primejdii, paznicii aveau sarcini stricte şi de mare responsabilitate. „Rolul lor era să vegheze neîntrerupt la orizont pentru a detecta inamici sau incendii şi să dea alarma trăgând clopotele,” explică Blanca, evocând importanţa strategică a turnului în apărarea oraşului.
Astăzi, însă, îndatoririle ei sunt mult mai plăcute şi mai prietenoase. În calitate de custode al turnului, Blanca se ocupă de vânzarea biletelor şi le oferă vizitatorilor informaţii despre acest turn istoric, transformat în căminul ei unic. De la turnul de veghe medieval până la atracţia turistică actuală, acest loc fascinant a rămas un punct de referinţă în viaţa oraşului, iar Blanca Knodel este ghidul pasionat care împărtăşeşte povestea lui tuturor celor care îi trec pragul.