Pot voturile sa inlocuiasca bombele in China?

Un oficial stand lângă autovehicule avariate langa un birou al guvernului, in urma unei explozii, în oraşul Fuzhou din estul Chinei, pe 26 mai
Un oficial stand lângă autovehicule avariate langa un birou al guvernului, in urma unei explozii, în oraşul Fuzhou din estul Chinei, pe 26 mai (STR / AFP / Getty Images)
Heng He
24.06.2011

Pe 26 mai, Qian Mingqi, un barbat din orasul Fuzhou, provincia Jiangxi, caruia i-a fost demolata locuinta fara a i se da vreo compensatie, a pus la cale trei explozii, toate tintind cladirile guvernamentale, se arata intr-un raport al politiei.

Ultimele cuvinte postate pe microblogul sau au fost: "Eu, Qian Mingqi, am suferit aceasta nedreptate timp de 10 ani. In sfarsit voi actiona pentru egalitate si dreptate".

Numarul oficial al victimelor este de 3, printre care si protestatarul. Neoficial insa, se pare ca este vorba de 18 persoane ucise de explozie.

In aceiasi zi, reporterul Yao Bo de la China Daily a anuntat ca se va alatura celor care candideaza ca reprezentanti pentru Congresul local al Poporului. Cu o zi inaintea anuntului, autorii Li Chengpeng din Chengdu si Xia Shang din Shanghai au facut anunturi similare prin weibo (microblog).

Li a fost un comentator sportiv, iar acum este unul din cei mai urmariti microblogeri. Conform unui articol din 15 iunie al lui Zeng Jinyan din Probe International, mai mult de 30 de chinezi independenti de pe net si-au anuntat planurile de a candida. Zeng este sotia lui Hu Jia, activistul inchis si castigatorul din 2008 al Premiului Sakharov pentru Libertatea de Gandire.

La fiecare cinci ani sunt tinute alegeri pentru Congresele Poporului de la nivel de district, iar in aceasta toamna va fi o asemenea alegere. Cei 30 de candidati independenti se folosesc de microbloguri pentru campania lor si sunt siguri ca facand astfel pot aduce o schimbare in sistem.

Unii vad speranta in acesti candidati independenti. Xiao Shu, un scriitor renumit, a comparat cele doua fenomene noi: bombele explodate in cladirile guvernamentale si oamenii care anunta ca vor candida pentru Congresul Poporului.

Pe microbogul sau, Xiao Shu a sugerat ca votarea ar putea fi folosita pentru a dezamorsa posibilitatea bombelor. El considera ca pentru a crea o societate buna, publicul trebuie sa actioneze pentru a se salva. Un exemplu ar fi de a candida ca reprezentant local la Congresul Poporului.

Motivele din spatele bombelor

Pentru a vedea daca atacurile cu bombe care apar in China pot fi eliminate, trebuie sa privim la motivele din spatele acestora.

Multi comentatori au declarat ca China a parasit era autoincendierilor si a intrat in era atacurilor cu bombe asupra cladirilor guvernamentale.

Au fost cateva explozii dupa incidentul Fuzhou. Pe 9 iunie, postul de politie din orasul Leiyang, provincia Hunan, a explodat. O alta explozie s-a intamplat in aceeasi zi la un post de politie din orasul Zhengzhou, provincia Henan. Pe 10 iunie, doua bombe artizanale au fost detonate in fata cladirii guvernamentale din orasul Tianjiin.

Multi comentatori au afirmat ca, China a parasit era autoincendierilor si a intrat in era atacurilor cu bombe asupra cladirilor guvernamentale. Din aceste cazuri, primul, explozia din Fuzhou, a fost cel mai cunoscut si cel mai discutat. Persoana acuzata de politie, Qian Mingqi, si-a spus povestea online si a anuntat chiar inainte de explozie ca va trece la actiune.

Povestea lui Qian este tipica in China de astazi. Avea o firma. Casa lui, folosita atat ca locuinta cat si pentru afacere, a fost demolata acum 10 ani. El si-a reconstriut casa cu compensatia primita pe casa veche.

Apoi si acea casa a fost demolata. Dar de aceasta data nu a mai putut sa reconstruiasca. Reprezentantul districtual al Partidului Comunist Chinez a pus compensatia pentru toate constructiile (inclusiv pentru casa lui Qian) in buzunarul propriu - 10 milioane yuani (1,5 milioane $) - conform publicatiilor online ale lui Qian.

Qian si alte noua familii aflate in aceeasi situatie si in acelasi caz, au devenit petitionari. Ei au vizitat birourile guvernamentale locale, biroul procurorului orasului si au fost chiar la Beijing.

Au trecut 10 ani, doi petitionari batrani au murit, iar cazul inca nu a fost rezolvat. Lui Qian ii era teama ca va muri si el inainte sa se faca dreptate. Nu dorea asta, scrie el pe microblog.

Nici nu dorea sa devina un alt Xu Wu sau Qian Yunhui - un petitionar din provincia Zhejiang, care a murit sub rotile unui camion de constructii. Cei mai multi oameni cred ca a fost omorat de autoritatile locale.

Xu Wu, alt petitionar, a fost inchis intr-un spital de nebuni timp de patru ani. In aprilie 2011, Xu a reusit sa scape, dar a fost prins in orasul Guangzhou de politia Hubei si trimis inapoi la spitalul de nebuni. Un nou termen care ii descrie situatia a devenit popular pe internetul chinez: "dereglat mental".

Qian Mingqi a incercat de fapt de toate. Nu a reusit ca petitionar. Stia ce il poate astepta - sa fie omorat sau etichetat "dereglat mental". A ales sa isi construiasca o bomba. Intrebarea este, ar fi facut el aceasta alegere daca cineva din Congresul local al Poporului l-ar fi reprezentat?

Oamenii nu sunt reprezentati

Congresul Poporului nu este numit degeaba o stampila de cauciuc. In realitate, deoarece nu sunt permisi candidati independenti, chiar daca nu sunt oficial interzisi, cel putin 95% din reprezentanti sunt ori PCC ori oficiali de stat sau numiti de oficiali de stat. Candidatii independenti care au fost alesi sunt foarte rari, probabil mai putin de 10 in ultimii 30 de ani.

Chiar daca este ales un candidat independent, puterile lui sunt foarte limitate. Sunt doua sarcini principale pentru reprezentantii alesi ai oamenilor locali: sa aleaga oficialii guvernului local si sa initieze o motiune.

Pentru prima, PCC are modul sau de a se asigura ca reprezentantii sai numiti sunt in majoritate absoluta. Pentru cea de-a doua, orice motiune care nu este pe placul PCC poate fi usor facuta sa dispara.

Eu am fost un reprezentant in Congresul Poporului din districtul local acum 30 de ani cand eram student la colegiu. Am initiat o motiune despre reducerea poluarii aerului produs de o fabrica de langa colegiul nostru. Cand motiunile au fost colectate si postate, nu exista nicio categorie "protectia mediului", iar motiunea mea pur si simplu a disparut.

Grupurile locale de putere

Primul obstacol pe care il infrunta candidatii sunt grupurile locale de putere politica. In China de astazi, grupurile la conducere sunt de fapt cele care cladesc interesele politice si economice. Sistemul existent si organele de putere iau toate parte la protejarea intereselor.

Societatea civila din China a fost distrusa intentionat si deliberat de Partidul Comunist de la conducere

Sa luam organele PCC drept exemplu. Departamentul de organizatie este responsabil cu tinerea tuturor pozitiilor oficiale in mainile propriilor oameni. Comitetul politic si juridic are sarcina de a inabusi orice forte care indraznesc sa infrunte sistemul. Departamentul de propaganda se preamareste pe sine insusi si inabusa orice "zgomot".

Simplul gandul la conceptul de "candidat independent" face membrii PCC sa se simta neconfortabil. Sa ne imaginam ce se intampla atunci cand chiar vad pe cineva candidand ca independent!

De aceea politia i-a rapit pe Liu Ping si Wei Zongping in luna mai chiar in ziua nominalizarilor candidatilor la primarie. Liu Ping, un muncitor pus fortat in somaj de catre Compania de Fier si Otel Xinyu, era un activist si este considerat pionierul candidatilor independenti pentru reprezentantii locali ai poporului in acest an. Wei Zhongping candida pentru districtul ei.

Acesta este de asemenea motivul pentru care compania, care a promis sa sponsorizeze pe fiul lui Li Chengpeng, si-a retras pana la urma sponsorizarea. Fiul de 8 ani al lui Li Pengcheng joaca tenis. Cei care au facut presiuni asupra companiei nu si-au dezvaluit identitatea.

Presiunea este ca o fantoma. Este peste tot, dar nu o poti vedea niciodata. Aproape toti candidatii independenti au fost hartuiti intr-un mod sau altul.

Autoritatile locale nu sunt singurele carora nu le plac candidatii independenti. Functia de stampila de cauciuc a Congresului Poporului este stabilita de PCC-ul central. Faptul ca Global Times, care opereaza sub People's Daily, a publicat un articol care ataca candidatii independenti nu este suprinzator.

Faptul ca seful Comitetului de Afaceri Juridice din Congresul National al Poporului a dat o declaratie la CCTV potrivit careia "candidatii independenti sunt ilegali", nu este nici asta o supriza. PCC va face orice ii sta in putere sa se asigure ca natura de stampila de cauciuc nu se schimba.

Cine se schimba

A fost sugerat ca, odata ce candidatii independenti sunt alesi si intra in Congresul Poporului, ei pot schimba Congresul Poporului sa il faca sa serveasca comunitatea locala.

Aceasta nu este prima data cand aud aceasta idee. Cu mai mult de 30 de ani in urma, cand Zidul Democratiei Xidan din Beijing a fost inchis, si in urma cu mai mult de 10 ani - cand miscarea studenteasca din Piata Tiananmen a fost suprimata cu tancuri si mitraliere -, oamenii au incercat sa se alature PCC si au pretins ca il vor schimba din interior.

Unde sunt acei oameni acum? Vedem ca ei au fost schimbati de PCC si nu invers. PCC are natura si mecanismul bine intemeiat de a-i elimina pe cei care nu i se aliniaza, indiferent daca sunt secretari generali in PCC sau membri obisnuiti.

Comisia Consultativa de Politica Nationala este binecunoscuta drept "vaza". Insa, cei mai multi membri nu sunt nascuti sa fie vaza; ei trebuie sculptati sa aiba o forma de vaza.

Stabilirea unei societati civile si constientizarea obligatiilor cetatenilor din China este complet diferita de restul lumii. China a fost societate civila timp de mai multi ani, chiar daca nu era matura si nu era perfecta. Societatea civila a fost distrusa intentionat si deliberat de catre Partidul Comunist de la putere, atunci cand acesta a preluat puterea in 1949.

Societatea civila si constientizarea obligatiilor cetatenilor pot creste in cele mai multe societati, chiar si in cele din evul mediu, dar nu pot creste intr-o societate care a fost infiintata si bazata pe distrugerea societatii civile.

Atat candidatii independenti cat si atacurile cu bombe tintesc simptomele bolii. Pentru orice remediul real sau vreo imbunatatire a societatii ar trebui tintita cauza, nu simptomele. Iar cauza este PCC. Iar acesta pur si simplu nu poate fi omis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor