“Pot avea loc incidente”: Mark Milley refuză să numească doborârea dronei americane de către Rusia un act de război

Mark Milley (dr) şi Lloyd Austin (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
16.03.2023

Generalul Mark Milley, preşedintele Statului Major Întrunit al SUA, a încercat miercuri, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul apărării, Lloyd Austin, să detensioneze situaţia atunci când a fost întrebat dacă doborârea de către Rusia a unei drone americane a fost un act de război.

Atât Austin, cât şi Milley s-au angajat să continue să zboare şi să opereze acolo unde dreptul internaţional o permite, făcând apel la liderii ruşi să îşi opereze avioanele militare într-un mod sigur, profesionist şi neagresiv.

Incidentul de marţi a implicat un avion rusesc Su-27 care a lovit elicea unei drone americane MQ-9 Reaper. Oficialii americani au declarat că drona se afla într-o misiune de rutină în spaţiul aerian internaţional când două avioane ruseşti au încercat să o intercepteze. Drona a fost deviată în apele internaţionale, iar acum se află în adâncul apelor Mării Negre.

"În ceea ce priveşte un act de război, nu voi merge în acea direcţie. Pot avea loc incidente şi, în mod clar, nu căutăm un conflict armat cu Rusia şi cred că în acest moment ar trebui să investigăm acest incident şi să mergem mai departe", a declarat Milley, citat de National Review.

Generalul a spus că nu ştie încă dacă impactul avionului de vânătoare rusesc cu drona americană a fost intenţionat.

Cu toate acestea, el a spus că interceptarea şi comportamentul agresiv au avut loc cu siguranţă.

"Ştim că interceptarea a fost intenţionată. Ştim că manifestarea agresivă a fost intenţionată", a declarat Milley. "Ştim, de asemenea, că a fost foarte neprofesionist şi foarte nesigur".

Milley a afirmat că SUA vor continua să încerce să evite astfel de incidente, dar că acest comportament devine un model pentru Rusia.

"Faptul că operăm în proximitate unul faţă de celălalt nu este deosebit de neobişnuit şi încercăm să stabilim canale de evitare a conflictelor pentru a ne asigura că forţele noastre sunt separate fizic şi că nu avem incidente de acest gen", a susţinut generalul.

Deoarece drona se află acum sub apă, orice operaţiune de recuperare ar fi foarte dificilă, a continuat Milley.

Întrebat dacă drona ar putea avea vreo valoare strategică sau propagandistică pentru Rusia, el a spus că au fost luate măsuri de precauţie pentru a se asigura că nimic sensibil nu poate fi recuperat: "Orice avea valoare nu mai are valoare".

"Probabil că s-a spart. Probabil că nu sunt multe de recuperat", a adăugat el.

În cazul în care SUA consideră necesar să recupereze mai târziu ceea ce a rămas din dronă, în acest moment nu există nave de suprafaţă americane în Marea Neagră, dar, după cum a spus Milley, "avem mulţi aliaţi şi prieteni în zonă".

Tot miercuri, senatorii Mitt Romney şi Jeanne Shaheen au reintrodus un proiect de lege bipartizan care ar îndruma administraţia lui Joe Biden să elaboreze o strategie mai detaliată faţă de regiunea Mării Negre.

Discutând despre războiul ruso-ucrainean, care a intrat în al doilea an, Milley a reiterat că Ucraina nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia şi că Rusia a lansat războiul împotriva vecinului său fără a fi provocată. Austin a fost de acord şi a subliniat că administraţia Biden sprijină Ucraina pe termen lung.

Întrebat dacă retorica din campanie subminează angajamentul pe termen lung al lui Biden faţă de Ucraina, Austin a răspuns că există un consens că Ucraina este importantă nu doar pentru SUA, ci şi pe plan internaţional. Guvernatorul Floridei, Ron Desantis, a declarat recent că invazia Rusiei în Ucraina este o dispută teritorială care nu este o prioritate pentru SUA.

"Ucraina contează. Nu contează doar pentru Ucraina sau pentru Statele Unite. Contează pentru lume", a declarat Austin.

"Este vorba despre ordinea internaţională bazată pe reguli. Este vorba despre capacitatea unei ţări de a se trezi într-o zi şi de a schimba graniţele vecinului său şi de a anexa teritoriul suveran al vecinului său", a adăugat secretarul american al Apărării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor