Postul intermitent 5:2 este promiţător pentru sănătatea creierului la adulţii în vârstă - [Studiu]
Un studiu publicat în revista Cell Metabolism în iunie sugerează că postul intermitent 5:2 (două zile pe săptâmână) ar putea avea un impact pozitiv asupra sănătăţii creierului adulţilor în vârstă. Cercetarea arată că a urma un regim de post intermitent poate îmbunătăţi funcţia cognitivă şi sănătatea generală a creierului. Descoperirile trezesc interesul pentru explorarea beneficiilor potenţiale ale postului şi ale funcţiei cerebrale la persoanele în vârstă.
Detaliile
Studiul a măsurat efectele postului intermitent 5:2 asupra biomarkerilor importanţi atât la bărbaţi, cât şi la femei cu risc de a dezvolta o funcţie cognitivă afectată. Timp de opt săptămâni, toţi participanţii au menţinut „dieta de viaţă sănătoasă” a Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA), constând în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, lactate cu conţinut scăzut de grăsimi şi limitând zaharurile adăugate, grăsimile saturate şi sodiul.
Participanţii au fost împărţiţi în două grupuri, grupul „viaţă sănătoasă” (HL) care a urmat dieta USDA 7 zile pe săptămână şi grupul de post intermitent (IF) care a înlocuit toate mesele cu două shake-uri totalizând 480 de calorii în cele două zile de post.
Grupul de participanţi a fost format din 40 de adulţi în vârstă de 55 de ani sau peste, care prezentau rezistenţă la insulină şi funcţii cognitive sănătoase. Raţionamentul cercetătorilor pentru datele demografice a fost că: „Prevalenţa IR [rezistenţa la insulină] creşte odată cu vârsta şi obezitatea; astfel, adulţii în vârstă cu exces de greutate prezintă un risc mai mare de îmbătrânire accelerată a creierului şi AD / ADRD [boala Alzheimer şi demenţele asociate]”.
Ambele grupuri au observat beneficii generale în ceea ce priveşte rezistenţa la insulină şi un ritm încetinit al îmbătrânirii creierului în urma planurilor lor alimentare respective. Cu toate acestea, grupul cu post intermitent a înregistrat o îmbunătăţire a memoriei şi a funcţiei executive cu o rată cu 20% mai mare decât grupul care a urmat doar dieta de viaţă sănătoasă. De asemenea, grupul cu post intermitent a pierdut mai mult în greutate. Niciunul dintre grupuri nu a manifestat modificări ale biomarkerilor pentru boală Alzheimer.
Beneficiile postului 5:2
Postul 5:2 este o versiune a postului intermitent cu aport alimentar normal timp de cinci zile pe săptămână şi aport caloric restricţionat timp de două zile. În zilele cu restricţii, femeile reduc de obicei aportul caloric la aproximativ 500 de calorii, iar bărbaţii la aproximativ 600 de calorii. Această dietă a fost popularizată de regretatul jurnalist medical britanic Michael Mosley, autorul cărţii „The Fast Diet”.
Ce zile să ţineţi post depinde de dumneavoastră. James Hook, chiropractician la Neurogan Health, a declarat pentru The Epoch Times într-un e-mail: „Puteţi selecta care sunt cele două zile ale săptămânii în care doriţi să postiţi, dar ideal ar fi ca acestea să nu fie consecutive. În caz contrar, nivelurile dvs. de energie nu vor fi menţinute”.
Se crede că această abordare eşalonată a alimentaţiei oferă beneficii pentru sănătate, cum ar fi pierderea în greutate, îmbunătăţirea sănătăţii metabolice şi reducerea riscului anumitor boli cronice. Deficitul caloric creat de zilele de restricţie este prezentat ca un mijloc sigur şi eficient de pierdere în greutate generală în timp, dacă respectaţi programul şi consumaţi o dietă normală şi sănătoasă în zilele libere. Dl Hook a explicat: „Principalele beneficii sunt că metabolismul dumneavoastră este îmbunătăţit semnificativ ca urmare a acestui fapt”.
Un studiu clinic publicat în 2020 în Clinical Nutrition a constatat că un regim tipic de post intermitent 5:2 constă într-un aport scăzut de carbohidraţi, bogat în proteine şi moderat în grăsimi. Studiul a constatat că în zilele de post, participanţii au consumat mai multe calorii din proteine decât în zilele fără post şi că aportul caloric global a scăzut după şase săptămâni, în ciuda includerii zilelor fără restricţii.
În iunie, un studiu clinic publicat în JAMA Network Open a constatat că postul intermitent 5:2 a fost mai eficient pentru pierderea în greutate şi a prezentat rezultate glicemice mai bune la diabeticii de tip 2 decât produsele farmaceutice comune metformin sau empagliflozin, făcând din acesta o potenţială opţiune de intervenţie fără medicamente în stadiile incipiente ale bolii.
Limitări potenţiale ale postului intermitent 5:2
Dieta de post 5:2 poate să nu fie potrivită pentru toată lumea, deoarece poate avea anumite limitări:
1. Nu este sustenabilă pentru unii
Unul dintre cele mai mari obstacole ale postului este că mulţi oameni consideră că este o provocare să respecte modelul restricţionat de alimentaţie. Consumul normal de alimente timp de cinci zile şi reducerea drastică a caloriilor timp de două zile neconsecutive în fiecare săptămână poate duce la inconsecvenţă şi face dificilă menţinerea pe termen lung. În plus, oamenii pot fi înclinaţi să renunţe din cauza efectelor secundare precum foamea şi oboseala.
Dan Gallagher, dietetician înregistrat la Aegle Nutrition, a sugerat o posibilă soluţie într-un e-mail către The Epoch Times: „Este important să vă hidrataţi corespunzător, atât cu apă, cât şi cu electroliţi, atunci când postiţi. Acest lucru vă va ajuta cu durerile de foame [şi] va ajuta, de asemenea, ca nivelul de energie să rămână mai ridicat, ceea ce vă va ajuta să vă abţineţi de la întreruperea postului.”
2. Potenţial de supraalimentare
În zilele fără post, există un risc de supraalimentare pentru unele persoane care caută să compenseze restricţia calorică din zilele de post. Acest tipar poate anula beneficiile aduse de zilele de post. Potrivit lui Hook, „este posibil ca oamenii să nu fie obişnuiţi cu postul şi să încerce să îşi echilibreze aportul caloric după aceste zile mâncând mai mult decât ar face-o în mod normal”.
3. Lipsa echilibrului nutritiv:
Echilibrul nutritiv adecvat în zilele de post în care aportul caloric este restricţionat poate fi o provocare. Dacă nu este gestionat cu atenţie, acest lucru ar putea duce la deficienţe în nutrienţi esenţiali.
4. Potenţial de apariţie a tulburărilor de alimentaţie
Unele persoane pot dezvolta o relaţie nesănătoasă cu mâncarea sau o abordare obsesivă a postului şi a numărării caloriilor sau a macronutrienţilor, ceea ce duce la apariţia unor modele alimentare dezordonate.
5. Nu este potrivit pentru toată lumea
Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu antecedente de tulburări alimentare sau cele cu anumite afecţiuni medicale ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătăţii înainte de a încerca postul 5:2. Hook avertizează: „Aş sfătui ca oricine este vulnerabil să nu facă acest lucru, în special cei cu probleme de sănătate”.
În afară de posibilele limitări ale postului 5:2 de luat în considerare, metoda se arată promiţătoare pentru susţinerea sănătăţii creierului la adulţii în vârstă, cu beneficiul suplimentar al pierderii în greutate. Cu toate acestea, numai pentru pierderea în greutate, un studiu clinic publicat în JAMA Internal Medicine în 2017 a concluzionat că alternarea zilelor de post nu duce la niciun avantaj mai semnificativ în ceea ce priveşte pierderea în greutate sau menţinerea greutăţii în comparaţie cu simpla restricţie zilnică de calorii.