Post mortem. Senatul respinge Ordonanţa traseiştilor locali

La doi ani după ce CCR a declarat neconstituţională ordonanţa care a legalizat migraţia aleşilor locali, actul normativ a intrat pe ordinea de zi a Plenului Senatului, fiind respins.
Loredana Diacu
21.03.2017

alte articole

Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
Loredana Diacu
21.03.2017

Cu 104 voturi "pentru" şi trei abţineri, senatorii au adoptat luni proiectul legii de respingere a OUG 55/2014, act normativ ce a permis aleşilor locali în prag de alegeri prezidenţiale să treacă de la un partid la altul fără să îşi piardă mandatul.

Ordonanţa - cu sprijinul căreia PSD, la vremea respectivă stăpân peste banii ce se împărţeau aleşilor locali, şi-a atras sute de edili - a fost reexaminată ca urmare a deciziei CCR care a stabilit că prevederile legii de aprobare a OUG 55/2014 sunt neconstituţionale.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PNL Eugen Pîrvulescu a reamintit că prin OUG 55 Victor Ponta şi Liviu Dragnea "au furat" 500 de primari de la opoziţie şi nici după mai bine de doi ani nu îşi recunosc greşeala făcută.

"Trecem atât de uşor peste un fapt care s-a întâmplat acum doi ani. (...) În 2014, când unii dintre noi se pregăteau să muncească într-o campanie cinstită şi corectă, când ne pregăteam de alegerile prezidenţiale, dl. Victor Ponta, prim-ministru la momentul acela, şi Liviu Dragnea (...) au găsit cu cale să aducă această OUG 55, care a furat la momentul acela 500 de primari. Astăzi dumneavoastră aveţi Guvern Grindeanu şi majoritate parlamentară pentru că aţi furat, în 2014, 500 de primari. Este o realitate. De ce fugim de lucrul acesta? Cât să o mai dăm de colo-colo? Este o realitate că, după doi ani şi ceva, nu recunoaşteţi că aţi greşit că aţi furat opoziţiei 500 de primari. Cine plăteşte astăzi pentru lucrul acesta? (...) Nu cumva Liviu Dragnea, astăzi, când nu răspunde pentru ce a făcut (...) nu cumva are un elefant în sertar şi la ora aceasta?", a declarat liberalul, citat de Agerpres.

În replică, cunosctul senator PSD Şerban Nicolae a susţinut că primarii au optat de bună voie pentru un partid sau altul şi i-a acuzat pe liberali că au o retorică "găunoasă".

"E cumva o ordonanţă care a obligat primarii să schimbe partidul, care le-a pus pistolul la tâmplă să schimbe partidul? Nu. (...) Am aflat că această OUG din 2014 a influenţat alegerile parlamentare din 2016. Poate află şi stimatul coleg că au fost alegeri locale în 2016 unde, la fel, v-aţi luat o bătaie soră cu moartea pentru că retorica găunoasă pe care o folosiţi din păcate şi în Parlamentul României (...) nu a ţinut nici la alegerile locale. Opţiunea a fost asumată de fiecare primar în parte", a afirmat Şerban Nicolae.

Reamintim că Ordonanţa 55/2014, care le-a permis aleşilor locali ca în termen de 45 de zile să poată trece de la partidul pe listele căruia au câştigat alegerile la alt partid, fără să-şi piardă funcţiile deţinute, a fost emisă de Guvern în august 2014, actul normativ stârnind o furtună de critici.

Practic, în baza acelei ordonanţe adoptate cu doar câteva luni înainte de alegerile pentru Cotroceni, s-a înregistrat o adevărată avalanşă de primari şi consilieri înspre PSD, în condiţiile în care aceştia sunt personaje cheie în organizarea alegerilor.

Potrivit unui raport Expert Forum, publicat în ianuarie 2015, peste 5.000 de aleşi locali, între care 552 de primari, au migrat la alte partide după adoptarea OUG 55/2014, principalul beneficiar al ordonanţei fiind PSD, către care s-au îndreptat 79 la sută dintre primarii care au migrat, iar marii perdanţi, PNL şi PDL.

În decembrie 2014, CCR a declarat neconstituţională Ordonanţa migraţiei aleşilor locali, lucru rămas însă fără efecte, căci Parlamentul nu a adoptat vreo lege care să regleze efectele juridice ale ordonanţei respinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor