Posibile motive ale atentatului din Boston: dorinţa de a apăra islamul şi războaiele din Irak şi Afganistan

Americanul de origine cecenă Djohar Ţarnaev, principalul suspect în organizarea şi comiterea atentatului din timpul maratonului din Boston, şi-ar fi motivat fapta, potrivit anchetatorilor, prin dorinţa de a apăra islamul, susţinând că această religie este permanent 'ameninţată' şi că jihadiştii trebuie să 'lupte' pentru a contraataca.
(Mario Tama / Getty Images)
Epoch Times România
24.04.2013

Americanul de origine cecenă Djohar Ţarnaev, principalul suspect în organizarea şi comiterea atentatului din timpul maratonului din Boston, şi-ar fi motivat fapta, potrivit anchetatorilor, prin dorinţa de a apăra islamul, susţinând că această religie este permanent 'ameninţată' şi că jihadiştii trebuie să 'lupte' pentru a contraataca. Potrivit unor surse apropiate anchetei, el a invocat şi războaiele din Afganistán şi Irak.

Interogat pe patul de spital din Boston, Ţarnaev a spus, în prezenţa judecătorului, că nu are bani să-şi plătească un avocat. Câteva ore mai devreme, tânărul explicase în scris că a ucis în numele islamului. Anchetatorii asigură că americanul de origine cecenă a motivat că a ucis un băiat de 8 ani şi două fete de 20 şi a rănit circa 300 de persoane pentru a apăra islamul, susţinând că această religie este permanent 'ameninţată' şi că jihadiştii trebuie să 'lupte' pentru a contraataca, notează miercuri ziarul El Mundo.

Tânărul a citat şi războaiele din Afganistan şi Irak, potrivit unor surse apropiate anchetei. Obsesia faţă de invazia SUA în aceste două ţări coincide cu conversaţia pe care a avut-o Djohar a doua zi după atentat la facultatea sa din Dartmouth, cu colegul său Zach Bettencourt. Referindu-se la atentat, Djohar ar fi spus senin: 'Lucruri de genul acesta se întâmplă şi în alte ţări, în Irak sau în Afganistan. Astfel de tragedii au loc tot timpul. Este trist'.

Surse apropiate anchetei asigură că cei doi fraţi ar fi organizat singuri atentatul. Dhojar a povestit că fratele său a confecţionat bombele artizanale într-o oală sub presiune urmând instrucţiunile unei reviste publicate online de Al-Qaeda, 'Inspire'. Între recomandările făcute figurează şi folosirea de artificii sau petarde. Un magazin din New Hampshire, intitulat 'Phantom Fireworks', a informat că Tamerlan a cumpărat mai multe kit-uri pirotehnice în februarie în valoare de 199.99 de dolari, plătite cu bani cash. Şi în camera din campusul lui Djohar, FBI a găsit mai multe petarde.

Medicii spun că starea de sănătate a lui Djohar s-a ameliorat în ultimele ore. Tânărul are răni la cap, picioare şi la o mână. În ce priveşte rana de la gât, medicii cred că şi-a provocat-o sigur, ţinând cont de traiectoria glonţului care a intrat pe gură şi a ieşit prin gât şi a fost tras de aproape. Ancheta se concentrează acum pe găsirea pistelor privind radicalizarea celor doi fraţi şi a contactelor pe care le-au avut la Boston, Daghestan şi Cecenia, unde Tamerlan a stat jumătate de an în 2012.

Unchiul lor a spus că Tamerlan a devenit un fanatic din cauza 'unui prieten armean care i-a spălat creierul. Vreau să subliniez că originea este armeană... De aici să începeţi', a declarat presei Ruslan Ţarni. În Watertown, micul oraş aflat la 14 kilometri de Boston unde au fugit cei doi fraţi după atentat, se află a treia comunitate ca număr de armeni din SUA. În acest oraş se află cel mai mare muzeu de istorie armeană din America.

Autorităţile au declarat că impresia lor este că fraţii Ţarnaev au acţionat singuri, în principal pentru că nu au găsit deocamdată conexiuni între autori şi vreo organizaţie islamistă radicală. Totuşi FBI nu vrea să elimine ipoteza prezenţei în ţară a vreunei celule latente, capabile să pună la punct un asemenea atentat. Grupul jihadist Vilayat Dagestan, al cărui teatru de operaţiuni este în Caucaz, a emis duminică un comunicat în care neagă participarea la atentatul din Boston şi dezminte orice legătură cu fraţii Ţarnaev. Dezminţire ce pare interesantă, având în vedere că Tamerlan a postat mai multe filme video ale acestui grup pe contul său de YouTube. Dar FBI preferă să acţioneze cu prudenţă şi să examineze posibilele conexiuni ale lui Tamerlan şi cu alte grupuri similare din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor