Portavocea Partidului Comunist Chinez cere lovituri cu rachete împotriva Australiei în cazul în care va sprijini Taiwanul
Purtătorul de cuvânt al publicaţiei Global Times, portavocea Partidului Comunist Chinez, a cerut Beijingului să planifice un atac cu rachete asupra Australiei, în cazul în care armata ţării ar veni în ajutorul Taiwanului în cazul unui atac din partea Chinei.
Mesajul, care a apărut într-o ediţie publicată de Hu Xijin, redactor-şef al Global Times, survine după ce, joi, Partidul Comunist Chinez a „suspendat pe termen nelimitat” discuţiile economice la nivel înalt cu Australia.
„Având în vedere că durii australieni continuă să spună sau să sugereze că Australia va ajuta armata SUA şi va participa la război în cazul în care va izbucni un conflict militar în strâmtoarea Taiwanului, iar presa australiană promovează în mod activ sentimentul”, a scris Hu, „sugerez Chinei să alcătuiască un plan pentru a pedepsi Australia, în momentul în care se amestecă militar în situaţia Strâmtorii.”
„Planul ar trebui să includă lovituri la distanţă asupra complexelor militare şi punctelor cheie relevante de pe solul australian, în cazul în care îşi trimite cu adevărat trupele (...) şi luptă împotriva Armatei Populare de Eliberare”, a adăugat el.
"China are o capacitate puternică de producţie, inclusiv a rachetelor cu rază lungă de acţiune cu focoase convenţionale, care vizează obiective militare în Australia atunci când situaţia devine extrem de tensionată".
Comentariile sale survin după ce Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă a suspendat Dialogul Economic Strategic China-Australia, după ce ministrul australian de Externe, Marise Payne, a suspendat unele acorduri ale proiectului Centura şi Drumul, semnat între Comisie şi premierul provinciei Victoria, Daniel Andrews, spunând că sunt „neconforme cu politica externă" a Australiei.
Experţii susţin însă că anularea dialogului economic strategic va avea un efect redus asupra Australiei, mai ales că discuţiile dintre miniştri şi omologii lor chinezi au fost îngheţate din aprilie 2020, după ce China a început un război tarifar cu Australia, în momentul în care guvernul de la Canberra a cerut o anchetă independentă asupra modului în care China a lăsat focarul din Wuhan să se răspândească în toată lumea.
Exportatorii australieni sunt deja ocupaţi să se îndepărteze de piaţa chineză, pentru a evita expunerea la sancţiuni economice din partea Beijingului.
Între timp, luna trecută, secretarul australian pentru afaceri interne, Mike Pezzullo, a emis un avertisment sever pentru ca ţara să fie puternică şi pregătită, spunând că în regiune bat „tobele războiului”.
„Astăzi, naţiunile libere continuă să facă faţă acestei provocări triste. Într-o lume de tensiune şi frică perpetuă, se aud tobele războiului - uneori slab şi îndepărtat, alteori mai tare şi din ce în ce mai aproape”, a scris el într-un articol
Joseph Siracusa, profesor de istorie a diplomaţiei internaţionale la Universitatea Curtin, a numit publicaţia Global Times o „ameninţare de o violenţă aproape fizică” împotriva Australiei şi a spus că guvernul federal trebuie să ceară scuze Chinei, sau să-l expulzeze pe ambasadorul chinez.
„Acest lucru nu a fost scris de cineva într-un turn de fildeş sau într-o clădire mare de sticlă din Beijing. A fost scris de cineva de pe teren, apoi le-au transmis proiectul şi apoi au primit aprobarea”, a declarat el pentru Epoch Times, menţionând că Global Times nu este un simplu ziar, ci vocea conducerii Partidului Comunist.
„Guvernul australian ar trebui să ceară scuze sau să cheme ambasadorul chinez la biroul ministrului de Externe pentru explicaţii. Apoi l-aş ruga să le respingă. Şi dacă nu vine, i-aş acorda 48 de ore să plece din ţară", a spus el, referindu-se la modul de rezolvare a problemelor adoptat de guvernului ceh, care, luna trecută, a expulzat mai mulţi angajaţi ai ambasadei Rusiei la Praga.
„Nu vom închide ambasada, dar am putea să îl expulzăm pe ambasador din ţară. Cred că el este cel care a organizat campania de ură împotriva Australiei. Fără îndoială, aş zice”.
Ambasadorul chinez Cheng Jingye a fost vârful de lance al diplomaţiei dure adoptate de Beijing împotriva Australiei şi cel care, anul trecut, ameninţa Australia cu represalii, ca răspuns la solicitările guvernului de investigare a originilor virusului Wuhan.