Preşedintele îi cere lui Ponta să anuleze OUG privind referendumul printr-o altă OUG

Traian Băsescu i-a cerut miercuri premierului Ponta să anuleze Ordonanţa de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanţă de urgenţă, ci nu convocând o sesiune extraordinară a Parlamentului care să modifice legislaţia.
Traian Basescu la Cotroceni în noaptea votării suapendării sale (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
12.07.2012

Preşedintele suspendat Traian Băsescu i-a cerut miercuri premierului Ponta să anuleze Ordonanţa de Urgenţă 41/2012 privind organizarea referendumului din 29 iulie tot printr-o ordonanţă de urgenţă, ci nu convocând o sesiune extraordinară a Parlamentului care să modifice legislaţia.

"Domnul Ponta a mutat necinstea până la Bruxelles. El crede că acolo sunt oameni cu care discuţi aşa cum discută el în PSD. Adică necinstit. Le explică că trebuie să cheme Parlamentul ca să pună în practică condiţiile impuse de Curtea Constituţională (...) Pentru acea OUG pe care a dat-o şi care stabileşte prin excepţie alte condiţii de referendum pentru preşedinte, decât pentru primari sau pentru Constituţie, este o singură soluţie. Anularea prin ordonanţă de urgenţă a ordonanţei de Urgenţă cu care a intrat într-o zonă interzisă (...) Pentru cele două ordonanţe de urgenţă ilegale, Guvernul României trebuie să emită alte două ordonanţe de urgenţă de anulare", a spus Traian Băsescu.

El a arătat că şi OUG privind limitarea atribuţiunilor Curţii Constituţionale a României (CCR) de a decide asupra constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului trebuie să fie anulată tot printr-o altă ordonanţă de urgenţă.

De asemenea, preşedintele suspendat a spus că nu înţelege de ce trebuie Ponta să "cheme Parlamentul" în sesiune extraordinară, în condiţiile în care, conform Constituţiei, preşedinţii celor două Camere sunt obligaţi să convoace Parlamentul în termen de 5 zile.

OUG prin care Guvernul a modificat Legea referendumului stabileşte că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor cetăţenilor participanţi la vot.

Guvernul nu poate modifica OUG privind referendumul, întrucât nu are dreptul să emită noi ordonanţe de urgenţă în perioada vacanţei parlamentare, a declarat premierul miercuri, la Bruxelles, adăugând că Parlamentul ar urma să pună în acord legislaţia cu decizia CCR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor