Ponta: România a semănat cu Libia. Opoziţia cerea ca ţara să fie "bombardată"

Situaţia recentă din România a semănat cu cea din Libia, în sensul că opoziţia cerea partenerilor externi ca ţara să fie "bombardată" pentru a arăta astfel că "lucrurile nu merg bine", le-a spus premierul Victor Ponta ambasadorilor veniţi la Reuniunea Diplomaţiei Române.
  Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
03.09.2012

Situaţia recentă din România a semănat cu cea din Libia, în sensul că opoziţia cerea partenerilor externi ca ţara să fie "bombardată" pentru a arăta astfel că "lucrurile nu merg bine", le-a spus premierul Victor Ponta ambasadorilor veniţi la Reuniunea Diplomaţiei Române.

"Dacă pot să fac o anumită glumă, şi sper să fiu bine înţeles, în ultima perioadă am văzut o situaţie care semăna cu ceea ce am văzut în Libia cu ceva timp. Opoziţia din ţară cerea partenerilor externi să bombardeze ţara ca să arate că lucrurile nu merg bine", a afirmat premierul Ponta.

El a mai spus că, în ultima perioadă, au existat situaţii cu care ambasadorii, ca şi cetăţenii români, au fost mai puţin obişnuiţi să se confrunte. Cu toate acestea, Ponta a declarat că orice problemă între forţele politice interne şi conducerea ţării nu trebuie să afecteze reprezentarea europeană şi internaţională sau interesele României.

Acestea sunt mai presus decât interesele de partid ale unei anumite guvernări sau conduceri politice, a explicat premierul. Pentru a întări această idee, el a afirmat că politica externă a României rămâne pe coordonatele stabilite deja, care rămân neschimbate indiferent de schimbările politice interne. Schimbările interne nu vor afecta apartenenţa la NATO, la UE, parteneriatele strategice, integrarea Moldovei în NATO.

Recent, acţiunile autorităţilor de la Bucureşti au intrat în atenţia Comisiei Europene, din momentul în care preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat prin hotărâre a Parlamentului. La acel moment, PDL a invocat o lovitură de stat, iar oficialii europeni au reacţionat imediat şi au cerut guvernanţilor să respecte anumite condiţii care i-au fost transmise premierului Ponta de preşedintele CE, José Barroso. Printre acestea se numără numirea printr-o procedură transparentă a noului şef de la DNA şi a procurorului general al României, să respecte deciziile Curţii Constituţionale, publicarea la timp a actelor în Monitorul Oficial, evitarea acordării de graţieri de către preşedintele interimar etc.

O posibilă consecinţă a problemelor din ultima vreme ar fi întârzierea aderării României la spaţiul Schengen, deşi autorităţile de la Bucureşti au spus că îndeplinesc condiţiile tehnice în acest sens. Cu toate acestea, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, şi-a exprimat dubiile în ceea ce priveşte o aderare rapidă a României, unde a avut loc un fel de puci parlamentar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor