Victor Ponta: Aderarea la Schengen ar trebui să fie un punct de colaborare între Guvern şi Traian Băsescu

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară că un punct concret de colaborare între Preşedinţie şi Guvern ar putea fi demararea unui lobby comun de susţinere a aderării României la Spaţiul Schengen. Pentru aceasta, Traian Băsescu ar trebui să convingă Germania că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile tehnice, a mai precizat premierul.
Victor Ponta la CSM (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu, Cristina Boiangiu
03.09.2012

Premierul Victor Ponta a declarat duminică seară că un punct concret de colaborare între Preşedinţie şi Guvern ar putea fi demararea unui lobby comun de susţinere a aderării României la Spaţiul Schengen. Pentru aceasta, Traian Băsescu ar trebui să convingă Germania că ţara noastră a îndeplinit toate condiţiile tehnice, a mai precizat premierul.

"E un punct (aderarea la spaţiul Schengen - n.r.) în care domnul preşedinte Băsescu, proaspăt reîntors la Cotroceni, şi guvernul pe care eu îl conduc ar trebui, nu să coabiteze, să colaboreze. Domnul preşedinte Băsescu ar trebui să spună în Germania, unde într-adevăr are un sprijin, s-a dovedit că are un sprijin foarte puternic din partea guvernului creştin-democratic, unde ar putea să spună: «Domne', m-aţi sprijinit, uite, m-am întors la Cotroceni deşi au votat 88% împotriva mea, nu e puci parlamentar, doamna Reding are mari probleme în a înţelege realităţile». A fost un referendum şi au votat 8,5 milioane de români. CC a zis că nu e de ajuns, s-a-ntors domnul Băsescu la Cotroceni", a precizat Victor Ponta la Realitatea TV.

Totodată, premierul a mai spus că preşedintele Traian Băsescu ar putea cere susţinere guvernului Germaniei, arătând că România este pregătită să intre în spaţiul Schengen, iar el, la rândul său, ar putea face la fel cu guvernele Franţei sau Danemarcei.

Îndoieli din partea lui Reding

Declaraţiile lui Ponta vin după ce comisarul european pentru Justiţie al Comisiei Europene, Viviane Reding, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Le Monde, că ”nu ar fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”.

”Menţinem o supraveghere atentă (a situaţiei din România, n.red.) după lupta politică teribilă din iulie şi august. Am putut cere oprirea acestui gen de puci parlamentar. Am evitat răul cel mai mare graţie acţiunilor determinate a numeroşi actori, între care Comisia Europeană, Parlamentul European, state europene, dar şi Fondul Monetar Internaţional. Astfel au putut fi gestionate derivele cele mai grave datorită Mecanismului de Control şi Verificare pe care l-am creat. Sperăm că toţi actorii politici vor putea depăşi disensiunile pentru a pregăti campania electorală din octombrie. Tinerele democraţii din Est trebuie să realizeze în scurt timp ceea ce vechile democraţii au îndeplinit în câteva decenii”, a declarat Reding.

Despre decizia de aderare a României la Schengen, Reding a spus că ”este o decizie care aparţine statelor membre, în unanimitate, dacă îşi vor deschide frontierele, pe baza unei analize politice” şi a precizat că ”întrebarea esenţială este de a şti dacă statul de drept român ne poate oferi încredere”.

”Din punctul meu de vedere, nu aş fi surprinsă dacă statele membre vor decide să nu integreze imediat România în Schengen”, a precizat Viviane Reding.

MAI spune că MCV nu are legătură cu aderarea

Conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a afirmat că declaraţia lui Reding privind aderarea României la Schengen este "cel puţin lipsită de fundament juridic".

"Cu ocazia Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne din iunie 2011, au fost adoptate în unanimitate de către miniştrii de interne ai statelor membre concluziile Consiliului privind îndeplinirea de către România a criteriilor de aderare la spaţiul Schengen, conform acquis-ului relevant. Este surprinzător faptul că un oficial al Comisiei Europene face o conexiune explicită între Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi procesul de aderare la Schengen, în pofida punctului de vedere susţinut de Comisia Europeană şi prezentat de către Serviciul Juridic al Consiliului Uniunii Europene, potrivit căruia între cele două procese nu există nicio legătură", se arată într-un comunicat al MAI.

Pe de altă parte, Vasile Blaga a afirmat că PDL împărtăşeşte îngrijorarea lui Reding privind modul în care USL "a atacat” instituţiile statului, însă a spus că România îndeplineşte din punct de vedere tehnic toate criteriile de aderare la Schengen.

"Discutăm de Schengen, declaraţiile doamnei Reding, a cărei îngrijorare o împărtăşesc, aţi văzut ce s-a întâmplat de două luni în ţară, are îngrijorări, şi ele sunt justificate, vis-a-vis de modul în care USL-ul a atacat zi de zi instituţiile statului, spunând că respectă deciziile CCR, dar nu sunt drepte, când spui că este independentă justiţia, dar prin tot ceea ce faci arăţi că nu dai doi bani pe independenţa justiţiei”, a spus Blaga.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor