Ponta: Legea educaţiei are prevederi aberante. Ar putea fi schimbată până la sfârşitul anului

Legea educaţiei ar putea fi modificată până la sfârşitul acestui an pentru că are prevederi aberante care împiedică promovarea cadrelor didactice tinere, a declarat premierul Victor Ponta.
Victor Ponta, conferinţă de presă la Palatul Victoria. (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
22.09.2012

Legea educaţiei ar putea fi modificată până la sfârşitul acestui an pentru că are prevederi aberante care împiedică promovarea cadrelor didactice tinere, a declarat premierul Victor Ponta. Declaraţia a fost făcută după o întâlnire a premierului cu reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, la care a participat şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

"Universitatea de aici, ca şi toate universităţile din ţară, sunt afectate de acele prevederi aberante cuprinse în urmă cu un an şi jumătate, aproape doi ani, în Legea educaţiei, prevederi care împiedică, de fapt, promovarea unor noi cadre didactice. Astă-seară am auzit şi aici ceea ce de altfel se întâmplă în mai toate universităţile româneşti - din cauza unei legi negândite şi promovate de un ministru şi de nişte oameni care habar n-aveau cum funcţionează învăţământul universitar în toată ţara - nu doar la Târgu Mureş, şi la Bucureşti, şi la Cluj, şi la Iaşi - de un an şi jumătate nu mai promovează profesori tineri, pentru că au fost puse condiţii de aşa natură încât să nu le îndeplinească nimeni", a spus Ponta.

Ponta a mai spus că aşteaptă schimbarea Legii educaţiei, urmând ca modificările să intre în vigoare începând cu anul viitor. El a precizat că posturile au fost blocate, iar avansările în grade didactice şi în posturi didactice sunt imposibil de realizat în prezent.

Universitate multiculturală la Târgu Mureş

El a mai comentat şi modul de funcţionare a UMF Târgu Mureş ca universitate multiculturală.

"Sunt aici alături de ministrul Educaţiei, sarcina principală evident îi aparţine ministrului Educaţiei, pentru a discuta cu conducerea şi cu cadrele didactice din cadrul UMF soluţia legală, corectă şi echitabilă pentru ca această universitate de mare prestigiu să-şi desfăşoare activitatea în interesul studenţilor, în interesul celor care ar beneficia de viitorii medici şi într-un final în interesul cadrelor didactice. Din punctul meu de vedere - şi am spus lucrul acesta şi când eram în opoziţie, o spun cu atât mai mult acum, când sunt la conducerea Guvernului - nu este o idee bună şi nu trebuie să avem facultăţi separate", a afirmat premierul.

UMF Târgu Mureş este declarată, prin Legea educaţiei, universitate multiculturală, ceea ce înseamnă că în structurile de conducere trebuie să aibă reprezentanţi maghiari în proporţie de o treime, iar români pentru restul de două treimi. Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei noi facultăţi în cadrul UMF Târgu Mureş a fost suspendată, pe 4 mai, în urma unei decizii a Curţii de Apel Târgu Mureş, care a admis o solicitare a conducerii universităţii.

Vicepremierul de atunci Marko Bela (UDMR) nu a fost de acord cu decizia instanţei şi a declarat că Guvernul trebuie să atace sentinţa pe motiv că judecătorii au făcut "un abuz". După ce Guvernul Ungureanu a făcut recurs, Executivul condus de Ponta l-a retras.

Fără departamente maghiare deocamdată

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că nu se vor înfiinţa deocamdată departamente maghiare la UMF, dar acest lucru este posibil în 2013, după completarea unor posturi didactice, pentru că acum universitatea nu ar face faţă procedurilor de acreditare. Ea a discutat cu reprezentanţi ai UMF despre reluarea alegerilor pentru a completa structurile de conducere din universitate cu 13 membri ai comunităţii maghiare în Senatul universităţii şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare în departamente şi în consiliile facultăţilor.

"Am discutat despre cele două etape ale proceselor de evaluare ce urmează - la 1 ianuarie Asociaţia Universităţilor Europene vine şi face o evaluare instituţională pe toate universităţile din România, în ianuarie vor fi la Târgu Mureş la UMF şi în martie ARACIS parcurge procedurile de reacreditare, evaluare instituţională care se face din cinci în cinci ani în vederea menţinerii acreditării. Pentru aceste două etape ale proceselor de evaluare, comunitatea academică trebuie să se întărească, să-şi întărească structurile, în aşa fel încât să poată îndeplini criteriile de evaluare. După ce se încheie cele două proceduri de evaluare şi se mai completează poziţiile în departamente cu posturile care se scot la concurs, probabil se vor lua în discuţie şi constituirea unor departamente în conformitate cu prevederile legale", a spus ministrul Educaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor