Ponta le promite oamenilor de afaceri că noul Cod Fiscal nu va fi adoptat fără consultări

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, într-o întâlnire cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, formată din oameni de afaceri, că proiectul noului Cod Fiscal nu va fi transmis Parlamentului mai devreme de luna septembrie, urmând ca măsurile propuse să fie anunţate cu şase luni înainte să fie introduse.

Potrivit Mediafax, premierul a mai precizat că, până în septembrie, ministrul Finanţelor va discuta despre acest proiect cu oamenii de afaceri, mediul universitar economic şi presa de specialitate.

Anunţul premierului vine după ce, în urmă cu doar zece zile, pe site-ul Ministerului de Finanţe a fost publicat proiectul Codului Fiscal, elaborat de Guvern, care propunea măriri spectaculoase ale impozitelor pe case, terenuri şi maşini, în scopul compensării reducerii CAS cu 5 puncte procentuale.

Proiectul mărea de până la 15 ori impozitele pe clădiri nerezidenţiale, în timp ce impozitul pe maşini urma să fie şi el mărit semnificativ, mai puţin pentru bolizii pe patru roţi, respectiv maşinile cu o capacitate cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc, pentru care impozitul urma sa scadă.

De asemenea, pentru a compensa miliardele ce nu vor mai veni la buget în urma reducerii CAS, Guvernul propunea şi creşterea taxelor pentru locuinţe şi terenuri în intravilan, impozitele pentru terenuri fiind majorate de până la opt ori.

În urma valului de critici apărut în presă, Ministerul Finanţelor a anunţat a doua zi că, la solicitarea premierului Ponta, a retras proiectele Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, urmând ca acestea să fie analizate în cadrul Guvernului înainte de începerea dezbaterii publice.

După şedinţa de guvern de miercuri, surse oficiale citate de Mediafax au declarat că, în pofida faptului că Guvernul a promis dezbateri publice şi transparente cu privire la modificările necesare Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală, ministrul Finanţelor le-a transmis membrilor Cabinetului, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru maşini cu o capacitate cilindrică de până în 1.600 centimetri cubi, în rest proiectul rămânând neschimbat, în pofida criticilor suscitate de actul normativ elaborat de Guvern.