Ponta îşi face campanie prin întrebările puse lui Nicuşor Dan. I se întoarce

Ex-premierul PSD Victor Ponta şi-a făcut campanie electorală mascată prin întrebarea pusă contracandidatului său, Nicuşor Dan, la dezbaterea organizat astăzi de TVR la Cotroceni, aceasta pe lângă atacul la adresa edilului.
Redăm dialogul celor doi:
Victor Ponta: România a avut, chiar aici, în această clădire, un preşedinte absent timp de 10 ani, care, dincolo de partea ceremonială, nu s-a implicat în viaţa oamenilor. Aş vrea să vă întreb pe dumneavoastră, ştiu că sunteţi de acord cu mine, legat de faptul că ne trebuie un nou guvern. Că actualul guvern, condus de domnul Ciolacu, format din PSD, PNL, UDMR, i-a înşelat pe români în foarte multe promisiuni, pensii, salarii, taxe, toate celelalte lucruri, sănătate.
Aş vrea să vă întreb dacă dumneavoastră, dacă vă mutaţi de la primăria generală aici, dacă aveţi un plan concret cu măsuri economice pentru legea pensiilor, Legea 360 în 2023, dacă aveţi un plan concret pentru Legea militarilor, 223 în 2015, dacă nu aţi spus de agricultori, dacă aveţi un plan concret de creşterea subvenţilor pentru agricultură şi dacă aveţi un plan referitor la reducerea taxelor. Din punctul meu de vedere, sunt cel care, în practică, nu în teorie, reducând TVA, impozitul pe dividend de toate celelalte taxe, am făcut ca românii să aibă mai mulţi bani, să trăiască mai bine. Vreau să vă rog dacă aveţi şi un plan economic, pentru că, iertaţi-mă, sunt născut în Bucureşti, la Bucureşti n-am văzut planul ăla economic.
Dacă-l aveţi pentru ţară, vă rog.
Nicuşor Dan: Mulţumesc pentru întrebare, domnul Ponta. Ţin să vă aduc aminte, cum domnul Antonescu v-a adus, că aţi fost consilier economic în guvernul pe care îl criticaţi.
Legat de Bucureşti, şi tot timpul invit pe români, pe cei din Republica Moldova care se uită la noi, când evaluează candidaţii, să se uite ce au făcut ei în viaţa lor socială şi politică anterioară, şi eu am preluat o primărie a Capitalei cu o datorie curentă, 3 miliarde de lei, care erau trei sferturi din bugetul ei anual. Şi am reuşit să recâştig încrederea şi a mediului financiar şi a mediului economic şi avem rating patru trepte peste ratingul naţional. Programul economic pentru România, da, în primul rând trebuie să echilibrăm fiscal şi asta cum se face? Stoparea marii evaziuni fiscale, atragerea banilor din fondurile europene, care după cum ştiţi, întârzie, eliminarea multor cheltuieli inutile şi mai ales în management profesionist la companiile de stat şi, dacă vorbim de dezvoltare, trebuie ca statul român să stimuleze dezvoltarea acolo unde contează, şi am vorbit mai devreme de procesare în zona agricolă, trebuie să ne uităm în zona marilor tehnologii pentru că acolo se va duce lupta viitorului pe inteligenţă artificială, pe semiconductori, trebuie să ne uităm la economie, să vedem cum putem să facem un aşa-numit campion naţional pe zona de energie care să aibă preţuri predictibile şi care să poată să atragă mari investiţii cum ar fi mari centre de date.