Ponta: Eu mă duc la Chişinău ca să semnăm în sfârşit proiectul pentru gazoductul Ungheni – Iaşi

Premierul român, Victor-Viorel Ponta.
Premierul român, Victor-Viorel Ponta. (GEORGES GOBET / AFP / GettyImages)

Premierul Victor Ponta a anunţat luni seară la Realitatea Tv că marţi va semna la Chişinău proiectul comun pentru gazoductul Ungheni – Iaşi, dar şi proiectul pentru o linie electrică comună.

„Eu mă duc la Chişinău ca să semnăm în sfârşit proiectul pentru gazoduct (Ungheni – Iaşi, n.r.) şi pentru linia electrică. Pentru Republica Moldova, ceea ce semnăm noi mâine este o cerinţă de ani de zile, pentru că asta înseamnă că vor avea conexiune şi de energie electrică şi de gaz cu România”, a declarat primul ministru. El a adăugat că „pentru primul ministru Filat şi pentru Guvernul Republicii Moldova, semnarea acestui acord este de importanţă vitală”.

Despre aceste proiecte au vorbit şi guvernele anterioare. Ministrul Economiei din România, Lucian Nicolae Bode, şi viceprim-ministrul şi ministrul Economiei din Republica Moldova, Valeriu Lazăr, au discutat au discutat despre mai multe proiecte comune printre care se afla Gazoductul Iaşi-Ungheni, reiese dintr-un comunicat postat pe site-ul Guvernului de la Bucureşti, în luna martie 2012. Pentru acest proiect, ministerele de resort au semnat în anul 2011 un Memorandum de înţelegere privind pregătirea condiţiilor pentru construcţia gazoductului de presiune înaltă Iaşi–Ungheni.

De asemenea, “cei doi oficiali au discutat despre proiectul de investiţie în vederea interconectării energetice a Republicii Moldova atât la Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E) cât şi cu România, LEA 400 kV Suceava-Bălţi, dar şi proiectul liniei electrice LEA 110 kV Fălciu-Goteşti, pentru care Transelectrica SA a realizat deja partea de investiţii pe teritoriul României si care se estimeaza a fi finalizat la sfârşitul anului 2012”, informează sursa citată.