Victor Ponta se duce la Chişinău pentru a discuta despre proiectele strategice de cooperare

Victor Ponta
Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)

Premierul Victor Ponta efectuează marţi o vizită de lucru la Chişinău,unde va discuta despre proiectele strategice de cooperare în cadrul întâlnirilor cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi cu liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita se înscrie în calendarul consultărilor politice bilaterale la nivel înalt şi reprezintă un moment important în actuala etapă de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre România şi Republica Moldova, după şedinţa comună a guvernelor din cele două state (Iaşi, 3 martie) şi prima reuniune a Comisiei Interguvernamentale pentru Integrare Europeană (Bucureşti, 2-3 iulie).

Programul vizitei include întrevederi oficiale ale premierului Victor Orban cu omologul moldovean, Vlad Filat, cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, şi liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu.

Agenda discuţiilor se va axa pe analizarea stadiului proiectelor strategice de cooperare, cu un accent deosebit pe interconectările din domeniile energetic şi infrastructură, care au un impact major în procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Totodată, în contextul obiectivului strategic comun de aderare a Republicii Moldova la UE, Ponta şi Filat vor conveni alte priorităţi ale agendei bilaterale menite să sprijine parcursul european al Chişinăului.

Premierul Victor Ponta va fi însoţit de o delegaţie de miniştri, printre care ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, sau cel al Mediului, Rovana Plumb, care vor discuta cu omologii lor din Republica Moldova proiectele de cooperare sectorială derulate în baza Planului de Acţiune pentru aplicarea Declaraţiei Comune privind Instituirea unui Parteneriat Strategic între România şi Republica Moldova pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.