CE nu a fost satisfăcută de draftul trimis vineri de Victor Ponta, a cerut un răspuns complet

Victor Ponta
Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)

CE nu a fost mulţumită de draftul trimis vineri de premierul Victor Ponta şi a cerut un răspuns complet la cele 11 solicitări formulate de preşedintele Jose Manuel Barroso în cadrul întrevederii de joi, relatează televiziunea elveţiană, citând surse din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit acestor surse, răspunsul de vineri nu a fost ”suficient” pentru a îndeplini exigenţele Executivului european. ”Guvernului Ponta i s-a cerut să trimită un răspuns complet la preocupările Bruxelles-ului”, notează Schweizer Fernsehen.

Premierul Victor Ponta a declarat, la Realitatea TV, că a trimis luni răspunsul şi că a vorbit în jurul orei 20: 00 cu Jose Manuel Barroso.

Vineri seară, şeful Guvernului a precizat că a trimis Comisiei Europene, în cursul zilei, răspunsurile la 11 întrebări pe care i le-a pus preşedintele CE, Jose Manuel Barosso.

“Cei de la Bruxelles au fost grosolan dezinformaţi de aici din România. Multe dintre ele le-am rezolvat, am trimis un răspuns azi (n.r. - vineri) la cele 11 puncte ridicate de preşedintele CE. Eu am spus cu acuzaţiile că suntem Siria, că suntem Ungaria: <> Şi dl preşedinte Barosso mi-a ridicat 11 probleme pe care ei le consideră nu că am fi vinovaţi, ci că ar vrea răspunsuri la ele. Eu azi am făcut aceste răspunsuri, le-am transmis către Comisia Europeană”, a declarat Ponta.

Comisia Europeană a dat vineri publicităţii câteva dintre cerinţele transmise Guvernului României, în cadrul întrevederii de joi dintre preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta.

Astfel, CE solicită reinstaurarea puterilor Curţii Constituţionale, astfel încât instanţa să poată decide asupra constituţionalităţii deciziilor adoptate de Parlament. Mai exact, CE a cerut anularea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 38/2012 pentru modificarea Legii nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, publicată în Monitorul Oficial din 4 iulie.

Ordonanţa a modificat alineatul (1) al articolului 27 din Legea nr. 47/1992 astfel: Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

Executivul european nu este de acord cu folosirea ordonanţelor de urgenţă în situaţii care nu sunt urgente. În plus, cere ca ordonanţele de urgenţă să nu mai fie utilizate în decizii care afectează statutul instituţiilor fundamentale ale statului şi Constituţia.

De asemenea, Guvernul de la Bucureşti nu trebuie să publice în mod selectiv în Monitorul Oficial pentru a-şi atinge obiective politice şi, în special, pentru a evita aplicarea unor decizii ale instanţelor.

Bruxelles-ul mai doreşte un angajament ferm privind respectarea independenţei justiţiei, în special din partea autorităţilor publice.

O altă cerinţă vizează numirea unui Avocat al Poporului de o manieră transparentă şi care să se bucure de sprijinul tuturor partidelor politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne