Criza refugiaţilor. Ponta s-a întâlnit cu reprezentanţii societăţii civile

Premierul Victor Ponta a răspuns apelului societăţii civile care reclama o lipsă totală a dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar şi civic.
Victor Ponta
Victor Ponta (Epoch Times România)

UPDATE. La Palatul Victoria a avut loc vineri o întâlnire a premierul Victor Ponta, însoţit de mai mulţi miniştri, reprezentanţi ai instituţiilor statului şi autorităţi locale cu reprezentanţi ai societăţii civile pe una dintre temele de interes pentru opinia publică din România: gestionarea la nivel naţional a fluxului de refugiaţi cu care se confruntă Europa.

Întâlnirea şi-a propus stabilirea unui cadru de colaborare între autorităţile statului şi organizaţiile nonguvernamentale care activează în domeniul primirii, sprijinirii şi integrării refugiaţilor.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Victor Ponta a subliniat, în cadrul întâlnirii, că societatea şi statul român se află, în premieră, în faţa unei provocări de acest fel şi, întrucât lipseşte o experienţă instituţională în acest sens, este firesc să se iniţieze un dialog al autorităţilor centrale şi locale cu organizaţii nonguvernamentale.

Reprezentanţii societăţii civile cu experienţă în domeniu au semnalat principalele neajunsuri din procesul de integrare a refugiaţilor şi au avansat propuneri concrete pentru depăşirea acestora. Una dintre concluziile întâlnirii este că nu avem de a face cu o criză, ci cu o oportunitate de a crea un sistem funcţional de integrare a refugiaţilor, atât pe termen scurt, cât şi pentru viitor.

La propunerea premierului Victor Ponta au fost adoptate câteva decizii cu efect practic. S-a hotărât instituţionalizarea dialogului pe tema refugiaţilor sub forma unei serii de întâlniri lunare, în cadrul unei "Coaliţii naţionale pentru integrarea refugiaţilor", care are drept obiectiv perfecţionarea cadrului instituţional şi legislativ din domeniu.

Coaliţia va pune laolaltă autorităţi ale statului şi organizaţii neguvernamentale interesate şi doritoare să participe la efortul de integrare a refugiaţilor. S-a decis crearea unui secretariat al Coaliţiei şi au fost desemnaţi responsabilii pe direcţiile majore de activitate: logistică primară, asistenţă sanitară, şcolarizare, adaptare legislativă, integrarea pe termen mediu şi lung, informare publică.

Prima întâlnire a "Coaliţiei pentru integrarea refugiaţilor", cu o agendă bine definită, va avea loc în ultima săptămână a lunii octombrie.

* * *

UPDATE. Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul întâlnirii, că, în problema primirii refugiaţilor, este necesară atât implicarea autorităţilor statului, cât şi cea a reprezentaţilor societăţii civile.

"Vrem să ne pregătim, dar fiind o experienţă nouă, va fi mai greu la început. Nu cred că pot doar autorităţile să facă ceva în ceea ce priveşte integrarea unor persoane pe termen scurt, mediu sau lung în societatea românească. Nu pot doar autorităţile, cu mijloacele pe care noi le avem. E vorba de copii care au nişte drepturi internaţionale unanim recunoscute, e vorba de şcoală, grădiniţă, îngrijiri medicale. E vorba de găsirea unor locuri de muncă. E vorba de pregătirea comunităţilor locale, ca să nu ne comportăm ca în urmă cu 1.000 de ani. Eu cred că demonii vechi ai xenofobiei şi şovinismului încă există în siocietatea europeană, dar nu trebuie să dezgropăm.

Facem ce putem, dar avem nevoie de societatea civilă. Nici cu soluţia cu garduri şi tunuri cu apă împortiva unor oameni disperaţi nu sunt de acord. Cred că importante sunt valorile şi colaborarea. Nu suntem o ţară care se închide şi se apăra de toată lumea şi dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm, că nu poate doar statul. Cred că trebuie să avem nişte soluţii în special pentru copii, că oamenii maturi se mai descurcă. Rolul organizatiilor neguvernamentale, al comunităţilor este foarte important", a declarat Victor Ponta, citat de b1.ro.

* * *

Premierul Victor Ponta va avea o întrevedere, vineri, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţilor publice locale pentru discuţii pe tema gestionării crizei refugiaţilor, informează Biroul de presă al Guvernului.

Întâlnirea are loc la scurt timp după ce nu mai puţin de 50 de ONG-uri şi-au declarat dezacordul faţă de poziţionarea "inadecvată" a autorităţilor române în criza refugiaţilor, în ţară şi la nivelul Uniunii Europene, şi le cer acestora să îşi reconsidere atitudinea şi să dea un semnal de încredere, umanitate şi solidaritate.

"Am primit apelul reprezentanţilor societăţii civile. Îl consider pertinent şi oportun. Îi rog să accepte o reuniune la Guvern cu reprezentanţii instituţiilor publice cu atribuţii în acest domeniu pentru a face eforturi comune de implementare a deciziilor europene!", le răspundea atunci, pe Facebook, premierul Victor Ponta.

ONG-urile reclamau faptul că, o situaţie excepţională, care putea fi gestionată raţional, "a devenit o criză a democraţiei şi a modelului politic european. Drepturile fundamentale, valori precum demnitatea şi solidaritatea au fost abandonate în favoarea egoismului naţional şi a instrumentalizării fricilor comunitariste."

"Modul în care au reacţionat autorităţile române, prin vocea preşedintelui, a premierului şi miniştrilor este inadecvat, ignorând atât tradiţia ţării care în nenumărate rânduri a deschis uşa refugiaţilor, cât şi spiritul tratatelor internaţionale la care România este parte. Autorităţile române s-au lăsat antrenate într-o atitudine cinică, atunci când nu au cedat de-a dreptul în faţa temerilor sau prejudecăţilor faţă de refugiaţi. În acelaşi timp au ignorat poziţiile care pledau pentru o abordare umană şi solidară", reiese din comunicatul transmis de organizaţiile non-guvernamentale.

Semnatarii apelului deplâng "lipsa dezbaterii publice la nivel guvernamental, parlamentar şi civic şi considerăm că situaţiile de criză nu trebuie rezolvate prin impunerea unor decizii luate în spatele uşilor închise şi în numele unui 'interes naţional' impus, ci prin implicarea societăţii. Solicităm autorităţilor să depăşească blocajul în care au intrat şi care condamnă România la izolare. România are resursele pentru a primi mai mulţi refugiaţi decât s-au grăbit autorităţile să anunţe. (...)"

Pentru a afla mai multe despre apelul şi nemulţumirile societăţii civile vă recomandăm să citiţi Peste 50 de ONG-uri lansează un apel la solidaritate. "România are resursele pentru a primi mai mulţi refugiaţi".