Ponta, despre posibilele nereguli în declaraţiile de avere ale Avocatului Poporului: "Gata, i-aţi găsit ceva, săracul?"
alte articole
Întrebat de un reporter Epoch Times cum comentează problemele legate de declaraţiile de avere ale Avocatului Poporului , Crişu Anastasiu pentru care acesta riscă să fie cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), premierul Victor Ponta a replicat în glumă "Gata, i-aţi găsit ceva, săracul?".
Crişu Anastasiu, propus de PSD pentru funcţia de Avocatul Poporului şi validat, pe 22 ianuarie anul curent, de comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, are probleme în ceea ce priveşte declaraţiile de avere, motiv pentru care ar putea fi cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), potrivit B1 TV.
Anastasiu "a uitat" să declare mai multe conturi bancare dar şi un teren achiziţionat acum 12 ani.
Averea Avocatului Poporului este semnificativă, conform ultimei sale declaraţii, Crişu Anastasiu deţinând patru terenuri, două apartamente în Bucureşti, un ATV şi acţiuni la o bancă dar şi la societăţile Transelectrica şi Transgaz.
Pe lângă toate acestea, Avocatul Poporului mai încasează şi o pensie lunară de circa 9.500 de lei, deţinând şi 20 de conturi bancare, a căror valoare se ridică la aproximativ 100.000 de lei.
Totuşi, Crişu Anastasiu a omis să precizeze în declaraţiile sale de avere din intervalul 2005-2012, un teren intravilan de circa 25 de metri pătraţi în documentele aferente anilor 2005-2009. Cu toate că acest teren a fost cumpărat de Anastasiu în 1991, proprietatea figurează numai în declaraţia de avere pe 2010.
Sunt nereguli în declaraţiile de avere ale Avocatului Poporului şi cu privire la patru conturi bancare, care, cu toate că au fost deschise între anii 2001-2002, nu se regăsesc în documentele depuse în perioada 2005-2009.
Şi în ceea ce priveşte acţiunile deţinute de Anastasiu la Transgaz şi Transelectrica există probleme. Prin urmare, Avocatul Poporului deţine 410 de hârtii de valoare emise de Transelectrica şi 17 de Transgaz, dar Anastasiu nu precizat acest lucru şi în declaraţiile de avere aferente perioadei 2011-2012. El a amintit despre aceste acţiuni numai în documentele din anii precedenţi.
Din cauza tututor acestor omisiuni, Crişu Anastasiu riscă să fie cercetat penal de către ANI pentru infracţiunea de fals în declaraţiile de avere. În şedinţa din data de 22 ianuarie 2013 a Parlamentului, Crişu Anastasiu a fost ales în funcţia de Avocat al Poporului, pentru un mandat de cinci ani, cu 358 de voturi "pentru".
Hotărârea Parlamentului prin care Crişu Anastasiu a fost numit în funcţia de Avocat al Poporului a fost deja publicată în “Monitorul Oficial”, Partea I, nr. 53, din data de 23 ianuarie 2013.
Care sunt atribuţiile Avocatului Poporului
Instituţia Avocatul Poporului este autoritate publică autonomă şi independentă faţă de orice altă autoritate publică şi are drept scop apărarea drepturilor şi libertăţilor persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice, potrivit paginii web oficiale.
Conform site-ului, principalele atribuţii ale Avocatului Poporului sunt:
1. activitatea de soluţionare a petiţiilor;
2. activitatea privind contenciosul constituţional:
a. formulează puncte de vedere, la cererea Curţii Constituţionale;
b. poate sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea legilor, înainte de promulgarea acestora;
c. poate sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a legilor şi ordonanţelor;
3. activitatea privind contenciosul administrativ: poate sesiza instanţa de contencios administrativ, în condiţiile legii contenciosului administrativ;
4. promovarea recursului în interesul legii în faţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu privire la problemele de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti, prin hotărâri judecătoreşti irevocabile;
5. prezintă celor două Camere ale Parlamentului rapoarte, anual sau la cererea acestora; rapoartele pot conţine recomandări privind modificarea legislaţiei sau măsuri de altă natură pentru ocrotirea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
6. prezintă rapoarte preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului sau, după caz, primului - ministru, în cazurile în care constată, cu prilejul cercetărilor întreprinse, lacune în legislaţie sau cazuri grave de corupţie ori de nerespectare a legilor ţării;
7. Avocatul Poporului poate fi consultat de iniţiatorii proiectelor de legi şi ordonanţe, care, prin conţinutul reglementărilor, privesc drepturile şi libertăţile cetăţenilor, prevăzute de Constituţia României, de pactele şi celelalte tratate internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte.
Instituţia Avocatul Poporului îşi exercită atribuţiile din oficiu şi la cererea persoanelor fizice - fără deosebire de cetăţenie, vârstă, sex, apartenenţă politică sau convingeri religioase -, a societăţilor comerciale, asociaţiilor şi a altor persoane juridice.