Avocatul Poporului riscă să fie cercetat de ANI, din cauza unor probleme cu declaraţiile de avere
alte articole
Crişu Anastasiu, propus de PSD pentru funcţia de Avocatul Poporului şi validat săptămâna trecută de comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului, are probleme în ceea ce priveşte declaraţiile de avere, motiv pentru care ar putea fi cercetat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), relevă B1 TV. Atanasiu a uitat să declare mai multe conturi bancare dar şi un teren achiziţionat acum 12 ani.
Averea Avocatului Poporului este semnificativă, conform ultimei sale declaraţii, Crişu Anastasiu deţinând patru terenuri, două apartamente în Bucureşti, un ATV şi acţiuni la o bancă dar şi la societăţile Transelectrica şi Transgaz.
Pe lângă toate acestea, Avocatul Poporului mai încasează şi o pensie lunară de circa 9.500 de lei, deţinând şi 20 de conturi bancare, a căror valoare se ridică la aproximativ 100.000 de lei.
Totuşi, Crişu Anastasiu a omis să precizeze în declaraţiile sale de avere din intervalul 2005-2012, un teren intravilan de circa 25 de metri pătraţi în documentele aferente anilor 2005-2009. Cu toate că acest teren a fost cumpărat de Anastasiu în 1991, proprietatea figurează numai în declaraţia de avere pe 2010.
Sunt nereguli în declaraţiile de avere ale Avocatului Poporului şi cu privire la patru conturi bancare, care, cu toate că au fost deschise între anii 2001-2002, nu se regăsesc în documentele depuse în perioada 2005-2009.
Şi în ceea ce priveşte acţiunile deţinute de Anastasiu la Transgaz şi Transelectrica există probleme. Prin urmare, Avocatul Poporului deţine 410 de hârtii de valoare emise de Transelectrica şi 17 de Transgaz, dar Anastasiu nu precizat acest lucru şi în declaraţiile de avere aferente perioadei 2011-2012. El a amintit despre aceste acţiuni numai în documentele din anii precedenţi.
Din cauza tututor acestor omisiuni, Crişu Anastasiu riscă să fie cercetat penal de către ANI pentru infracţiunea de fals în declaraţiile de avere.
Crişu Anastasiu, propus de PSD pentru funcţia de Avocat al Poporului, a fost validat marţi de comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Anastasiu a obţinut 20 de voturi "pentru", în timp ce pentru contracandidatul său, Peter Eckstein Kovacs, propus de UDMR, au votat numai cinci parlamentari. Gheorghe Iancu, susţinut de PDL, a obţinut doar trei voturi favorabile.
La începutul acestei săptămâni, comisiile reunite de buget-finanţe a avizat favorabil, în forma propusă de Guvern, bugetul pe 2013 al Avocatului Poporului, instituţie la care nu au fost depuse amendamente.
Bugetul Avocatului Poporului creşte cu aproximativ 600.000 de lei faţă de bugetul pe care l-a avut pentru 2012 până la 5,6 milioane lei, iar Consiliul Legislativ primeşte şi el 5,3 milioane lei, cu aproape 10 la sută mai mult decât în 2012.