Ponta: Cu Manoloiu lucrurile s-au mişcat mai repede decât atunci când Băsescu m-a făcut "dottore"

Premierul Victor Ponta a declarat că, atunci când Traian Băsescu l-a numit "dottore", lucrurile "s-au mişcat într-o săptămână", iar în cazul lui Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, "lucrurile s-au mişcat mai repede". Declaraţiile lui Ponta vin după ce Manoloiu a fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu listele electorale.
Victor Ponta (Mihuţ Savu / Epoch Times)
Cristina Boiangiu
07.08.2012

Premierul Victor Ponta a declarat că, atunci când Traian Băsescu l-a numit "dottore", lucrurile "s-au mişcat într-o săptămână", iar în cazul lui Manoloiu, şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, "lucrurile s-au mişcat mai repede". Declaraţiile lui Ponta vin după ce Manoloiu a fost audiat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu listele electorale.

Ponta a făcut o analogie între lucrurile care s-au întâmplat după ce Băsescu l-a numit dottore, iar premierul a fost acuzat de plagiat şi ameninţările făcute de Băsescu la adresa lui Manoloiu, urmate de audierea acestuia. "Când domnul preşedinte Băsescu m-a făcut «dottore», într-o săptămână s-au mişcat lucrurile. Acum cu domnul Manoloiu s-au mişcat mai repede. Eu vreau să spun un singur lucru, dincolo de nefirescul situaţiei în care orice om care îl nemulţumeşte pe Traian Băsescu are imediat un necaz. Vreau să spun că toţi oamenii ameninţaţi de Traian Băsescu (...) toate instituţiile care sunt supuse în aceste zile presiunilor şi ameninţărilor nu trebuie să se teamă. (...) Din punctul meu de vedere, toţi cei care au procedat legal (...) se vor bucura de sprijinul şi de protecţia legii şi a instituţiilor ţării”, a spus Ponta.

Şeful Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, chestorul Constantin Manoloiu, a fost pus oficial sub acuzare, iar împotriva lui a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Manoloiu este acuzat că nu a respectat dispoziţiile art.5 din HG 682/7 iulie 2012 pentru stabilirea măsurilor tehnico-organizatorice privind referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui României.

Adresa semnată de Manoloiu, transmisă ulterior Curţii Constituţionale a României, conţinea comunicarea Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi preciza că Ministerul Administraţiei şi Internelor nu îşi poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, deoarece această atribuţie revine exclusiv Autorităţii Electorale Permanente, explică sursa citată.

Traian Băsescu, a declarat, pe 3 august, că şeful de la Evidenţa Populaţiei, chestorul Constantin Manoloiu, "a minţit" ori înainte, ori după referendum. El a mai susţinut că decizia din 2 august a Curţii Constituţionale - prin care s-a amânat validarea sau invalidarea referendumului - a fost generată de un chestor. "Nu ştiu dacă e bine, domnul chestor. Aţi minţit ori înainte de organizarea referendumului, ori ieri. (...) Mă tem că eu v-am făcut chestor. Nu ştiu dacă-i bine, domnul chestor", a spus Traian Băsescu.

Băsescu a mai explicat şi cu altă ocazie ce crede despre modul în care a acţionat chestorul Manoloiu. "Este clar că Ioan Rus a dat o dispoziţie pe data de 2, după ce pe 1, ca de altfel şi înainte de desfăşurarea referendumului, dăduse dispoziţie să dea cifra corectă. Pe data de 2, Ioan Rus a dat dispoziţia să blocheze decizia Curţii Constituţionale, şi atunci chestorul şef cu Evidenţa Populaţiei nu a făcut decât să se execute, numai că Ioan Rus şi chestorul trebuiau să ştie un lucru. Au văzut cazul Adrian Năstase, când cel care a dat dispoziţia şi a fost beneficiar, omul politic, a primit doar doi ani de închisoare, pe când funcţionarii care au executat fapta ilegală au primit 5, 6, 7 ani. Deci, eu cred că domnul chestor nu a învăţat nimic din cazul Năstase", a susţinut Traian Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor