Ponta, către Fenechiu: Vă rog foarte rapid să rezolvaţi situaţia de la CFR Infrastructură

Primul-ministrul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, să soluţioneze rapid problema managementului privat la compania CFR şi să asigure totodată “transparenţă totală faţă de creditorii internaţionali”.
Şedinţă la Guvern (Epoch Times România)
Ana Petrescu
16.04.2013


Primul-ministrul Victor Ponta i-a cerut, marţi, ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, să soluţioneze rapid problema managementului privat la compania CFR şi să asigure totodată “transparenţă totală faţă de creditorii internaţionali”.

"Vă rog foarte rapid să rezolvaţi situaţia de la CFR Infrastructură: management privat, performant şi transparenţă totală faţă de creditorii noştri internaţionali. Aveţi câteva zile, vă rog să le folosim la maximum", i-a transmis Ponta lui Fenechiu, la începutul şedinţei de Guvern.

După nici patru luni de la numirea în funcţie directorul general al CFR S.A., grecul Dimitris Sophocleous, şi-a dat demisia luni din funcţie, după ce planul său de administrare a societăţii a fost respins de Asociaţia Generală a Acţionarilor.

Managerul privat de la CFR S.A. a fost numit în funcţie în luna ianuarie, având un salariu de 11.800 de lei.

Un nou Consiliu de Administraţie (CA) a fost deja numit la Asociaţia Generală a Acţionarilor CFR, format din Sorin Mîndruţescu (CEO Oracle România), Peter Weiss (fost şef la Bancpost şi RBS România) şi George Micu (fost director general al CFR Marfă), alături de Florian Raimund Kubinschi şi Enache Jiru, administratori şi în fostul CA.

Fosta conducere a companiei a anunţat nu demult că Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie, lucru ce a generat încetarea mandatului administratorilor, şi a acuzat factorul politic că ar face orice să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene.

Din fostul Consiliu de Administraţie făceau parte, pe lângă Dimitris Sophocleous, şi preşedintele Lucian Isar şi Dănuţ-Leonard Sandu.

Pentru stoparea furturilor din reţeaua feroviară, fostul şef al CFR SA a cerut sprijin la ambasadele SUA şi Israelului

Pentru identificarea unor soluţii în vederea stopării furturilor din reţeaua feroviară, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro, fostul director general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, a anunţat la începutul lunii aprilie că va discuta cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului.

Prin acest anunţ al său, Dimitrios Sophocleous i-a surprins mulţi.

Există un proiect pentru asigurarea pazei care prevede cheltuieli anuale de 22,5 milioane lei, bani care ar urma sa fie suportaţi din bugetul Ministerului de Interne, a precizat şeful companiei care administrează infrastructura feroviară.

Sophocleous a mai afirmat că nu ştie cât va dura implementarea acestei proceduri, iar din această cauză trebuie să existe un plan B.

"Eu văd că există o problemă. Nu sunt specialist, nici oamenii noştri nu sunt specialişti", a subliniat directorul.

În consecinţă, Sophocleous a contactat ambasadele SUA şi Israelului, urmând să aibă întâlniri cu reprezentanţii acestora în perioada următoare.

"Dacă americanii şi israelienii nu ştiu despre security şi safety, cine să ştie?", a adăugat Sophocleous.

Din informaţiile sale, pedepsele pentru furturile de componente feroviare au crescut, a mai declarat şeful CFR SA.

În prezent 70% din furturi au loc pe ruta Bucureşti - Constanţa, iar în 2012 au existat 3.465 de cazuri, cu o valoare a pagubelor de 46,49 milioane de lei (10,4 milioane euro).

În 2011 pe reţeaua feroviară publică au avut loc 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 de millioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor