După nici patru luni de la numirea sa în funcţie, directorul general al CFR a demisionat

Directorul general al CFR S.A., grecul Dimitris Sophocleus, şi-a dat demisia luni din funcţie, la scurt timp după ce planul său de administrare a societăţii a fost respins de Asociaţia Generală a Acţionarilor.
Garnitură de tren în Gara de Nord (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
15.04.2013

Directorul general al CFR S.A., grecul Dimitris Sophocleus, şi-a dat demisia luni din funcţie, la scurt timp după ce planul său de administrare a societăţii a fost respins de Asociaţia Generală a Acţionarilor.

Managerul privat de la CFR S.A. a fost numit în funcţie în luna ianuarie, având un salariu de 11.800 de lei.

Pentru stoparea furturilor din reţeaua feroviară, şeful CFR SA a cerut sprijin la ambasadele SUA şi Israelului

Pentru identificarea unor soluţii în vederea stopării furturilor din reţeaua feroviară, care anul trecut au generat pagube de peste 10 milioane de euro, directorul general al CFR SA, Dimitrios Sophocleous, a anunţat la începutul lunii aprilie că va discuta cu reprezentanţii ambasadelor SUA şi Israelului. Prin acest anunţ al său, directorul i-a surprins mulţi.

Există un proiect pentru asigurarea pazei care prevede cheltuieli anuale de 22,5 milioane lei, bani care ar urma sa fie suportaţi din bugetul Ministerului de Interne, a precizat şeful companiei care administrează infrastructura feroviară.

Sophocleous a mai afirmat că nu ştie cât va dura implementarea acestei proceduri, iar din această cauză trebuie să existe un plan B.

"Eu văd că există o problemă. Nu sunt specialist, nici oamenii noştri nu sunt specialişti", a subliniat directorul.

În consecinţă, Sophocleous a contactat ambasadele SUA şi Israelului, urmând să aibă întâlniri cu reprezentanţii acestora în perioada următoare.

"Dacă americanii şi israelienii nu ştiu despre security şi safety, cine să ştie?", a adăugat Sophocleous.

Din informaţiile sale, pedepsele pentru furturile de componente feroviare au crescut, a mai declarat şeful CFR SA.

În prezent 70% din furturi au loc pe ruta Bucureşti - Constanţa, iar în 2012 au existat 3.465 de cazuri, cu o valoare a pagubelor de 46,49 milioane de lei (10,4 milioane euro).

În 2011 pe reţeaua feroviară publică au avut loc 4.175 de cazuri de sustrageri, cu o valoare a pagubelor de 32,38 de millioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor