Ponta acuză PDL de tentative de intervenţii în procesul lui Voiculescu

Premierul Ponta a acuzat PDL-ul şi pe preşedintele suspendat Traian Băsescu că ar fi încercat să intervină în procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care apare şi Dan Voiculescu.
Dan Voiculescu. (www.danvoiculescu.ro)
Cristina Boiangiu
20.07.2012

Premierul Ponta a acuzat PDL-ul şi pe preşedintele suspendat Traian Băsescu că ar fi încercat să intervină în procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) în care apare şi Dan Voiculescu. Tentativele de intervenţie s-ar fi făcut cu ajutorul unui director numit în 2005, Rela Ştefănescu, şi care a depus la dosar o opinie separată prin care prejudiciul estimat era diminuat sau anulat.

Actul depus la dosar a fost întocmit de un expert contabil independent, fără acordul ministerului, şi influenţa evident prejudiciul cercetat. "A fost trimisă o adresă pentru obiecţii la raportul de expertiză şi ataşată o opinie separată, a unui expert contabil, care contrazice acest raport", a spus premierul.

Act depus ilegal la dosar

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat magistraţii că actul a fost depus ilegal, fără acordul ministerului, şi l-a suspendat din funcţie pe director pentru cercetări. Pe numele acestuia a fost depusă o sesizare penală la Direcţia Naţională Anticorupţie.

"Astăzi dimineaţă am fost informat de către secretarul general că, acum două zile, la un termen pe care l-am avut în acest proces, Ministerul Agriculturii, printr-o adresă semnată de doamna director a Direcţiei Juridice, a cerut opinie separată vizavi de raportul pe care l-au prezentat alţi evaluatori din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, opinie separată care prevede câteva chestiuni tehnice conform cărora prejudiciul estimat iniţial s-ar reduce sau n-ar mai exista în acest proces", a spus Constantin. El a mai criticat faptul că o astfel de intervenţie a avut loc în timpul campaniei electorale pentru referendum şi a precizat că nu exista un contract încheiat între minister şi expertul independent care a redactat acea opinie separată.

"PDL a acuzat Guvernul că va influenţa procesul Voiculescu-ICA, dar a fost vorba de fapt de o acţiune gândită şi concertată a staff-ului de campanie a lui Traian Băsescu", a spus Ponta.

Voiculescu încearcă să tergiverseze

Avocatul lui Voiculescu a cerut instanţei supreme declinarea dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a arătat judecătorilor hotărârea prin care se dovedeşte că Voiculescu nu mai este senator. El şi-a depus demisia din Senat pe 25 iunie invocând, la acea vreme, faptul că nu i s-a aprobat un proiect de lege ce prevedea mărirea sancţiunilor în cazurile de evaziune fiscală.

În 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Voiculescu a fost acuzat că privatizarea s-a făcut în folosul său, prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Voiculescu era membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară şi a mai fost acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Prejudiciul produs în urma acestei privatizări este estimat la peste 60 de milioane de euro.

Cine sunt ceilalţi acuzaţi

Alături de Voiculescu, au mai fost trimiţi în judecată: Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vică Ene şi Flavius Adrian Pop. Ei sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a mai fost acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. El a fost membru al Partidului Conservator, director general şi membru al AGA şi al CA al ICA SA Bucureşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor