Armata americană şi-a mutat o parte din activele militare europene în Polonia

Misiunea militară americană în Europa a declarat joi ca şi-a relocalizat un centru tactic şi 100 de soldaţi din Germania în Polonia pentru a facilita comanda forţelor rotaţionale americane desfăşurate recent în regiune.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017.
Soldaţi americani în timpul unei ceremonii de primire la graniţa polonezo-germană, în Olszyna, Polonia, 12 ianuarie 2017. (Natalia Dobryszycka/AFP/Getty Images)

Aproximativ 6.000 de soldaţi americani au fost trimişi în această regiune, tensionată din cauza acţiunilor Rusiei în estul Ucrainei. Polonia şi Ţările Baltice au cerut în repetate rânduri o prezenţă mai puternică a trupelor aliate.

Misiunea americană Atlantic Resolve în Europa a declarat că centrul său tactic la nivel de divizie a fost mutat în 29 aprilie în oraşul polonez vestic Poznan pentru a comanda forţele rotaţionale într-o regiune în care SUA nu a avut o prezenţă militară semnificativă în trecut.

Regiunea include Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Germania, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria.

Oficial, relocalizarea centrului va duce la creşterea abilităţii sale de a reacţiona, de a intimida sau de a se apăra mai rapid în faţa oricărei ameninţări, a anunţat misiunea americană.