Polonia forţată să dea înapoi în privinţa vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme
alte articole
Polonia a anulat o lege care a redus vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme după ce principala instanţă a UE a impus această măsură. Reformele judiciare ale Poloniei au fost în centrul unei dispute cu blocul european
Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat luni seară o lege privind revenirea la Curtea Supremă a aproximativ 24 de judecători forţaţi să se pensioneze, potrivit Deutsche Welle.
Anterior, tot luni, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) ordonase Poloniei să suspende imediat legea privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de la 70 la 65 de ani.
Parlamentul polonez a adoptat modificarea legii la sfârşitul lunii noiembrie, după ce CJUE a emis în luna octombrie un ordin provizoriu.
Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a cerut celei mai înalte instanţe a blocului să revizuiască legea privind modificarea vârstei de pensionare deoarece reformele au oferit guvernului din Varşovia controlul asupra sectorului judiciar.
Uniunea Europeană a fost prinsă într-o dispută cu partidul de guvernământ al Polonei, Lege şi Justiţie (PiS), de când acesta a făcut modificări majore în sectorul judiciar după ce a ajuns la putere în 2015. Guvernul polonez a declarat că modificările au fost necesare pentru a creşte eficienţa Curţii Supreme a ţării.
UE a lansat proceduri împotriva Poloniei din cauza temerilor legate de independenţa judiciară şi statul de drept din această ţară, proceduri care ar putea duce la situaţia în care Varşovia şi-ar pierde dreptul de vot în bloc.
Criticii au apreciat decizia CJUE şi anularea măsurii privind vârsta de pensionare, însă au declarat că PiS şi-a exercitat controlul asupra principalelor instanţe din ţară şi asupra consiliului care numeşte judecătorii.
Decizia anunţată luni de CJUE a confirmat ordinul provizoriu dat anterior, decizia finală urmând a fi luată anul următor de această instanţă.