Polonia forţată să dea înapoi în privinţa vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme

Andrzej Duda (Preşedintele Republicii Polone), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Popescu
18.12.2018

Polonia a anulat o lege care a redus vârsta de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme după ce principala instanţă a UE a impus această măsură. Reformele judiciare ale Poloniei au fost în centrul unei dispute cu blocul european

Preşedintele polonez Andrzej Duda a semnat luni seară o lege privind revenirea la Curtea Supremă a aproximativ 24 de judecători forţaţi să se pensioneze, potrivit Deutsche Welle.

Anterior, tot luni, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) ordonase Poloniei să suspende imediat legea privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme de la 70 la 65 de ani.

Parlamentul polonez a adoptat modificarea legii la sfârşitul lunii noiembrie, după ce CJUE a emis în luna octombrie un ordin provizoriu.

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a cerut celei mai înalte instanţe a blocului să revizuiască legea privind modificarea vârstei de pensionare deoarece reformele au oferit guvernului din Varşovia controlul asupra sectorului judiciar.

Uniunea Europeană a fost prinsă într-o dispută cu partidul de guvernământ al Polonei, Lege şi Justiţie (PiS), de când acesta a făcut modificări majore în sectorul judiciar după ce a ajuns la putere în 2015. Guvernul polonez a declarat că modificările au fost necesare pentru a creşte eficienţa Curţii Supreme a ţării.

UE a lansat proceduri împotriva Poloniei din cauza temerilor legate de independenţa judiciară şi statul de drept din această ţară, proceduri care ar putea duce la situaţia în care Varşovia şi-ar pierde dreptul de vot în bloc.

Criticii au apreciat decizia CJUE şi anularea măsurii privind vârsta de pensionare, însă au declarat că PiS şi-a exercitat controlul asupra principalelor instanţe din ţară şi asupra consiliului care numeşte judecătorii.

Decizia anunţată luni de CJUE a confirmat ordinul provizoriu dat anterior, decizia finală urmând a fi luată anul următor de această instanţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor